J. Joksimović: Završena isporuka medicinske opreme koju su obezbedili EU i Norveška

10. jul 2020. | Beograd

J. Joksimović: Završena isporuka medicinske opreme koju su obezbedili EU i Norveška

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je ovih dana stiglo sve od opreme koju smo tokom marta i aprila kupovali iz sredstava koja su donirali EU i Kraljevina Norveška, a posredstvom Kancelarije UN za projektne usluge UNOPS. 

Na današnjoj sednici Vlade usvojena je Odluka kojom se Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ isporučuje poslednji kontingent medicinske opreme. 

Joksimović je navela da je sredstvima EU nabavljeno 75 respiratora, 800.000 maski, 100 koncentratora kiseonika, 300 infracrvenih termometara, 50 monitora, 100 kontejnera za trijažu pacijenata, dva uređaja za testiranje i 25.000 testova, dok je sredstvima Norveške nabavljeno 45 respiratora, 50 monitora i 11.000 maski.  

„Nešto je stiglo tokom aprila i maja, nešto smo malo sačekali, ali evo, stiglo je u pravo vreme, iako smo se svi nadali da će u ovom periodu pandemija oslabiti“, rekla je Joksimović, a prenosi u saopštenju Ministarstvo za evropske integracije. 

Napomenula je da je sve od opreme koju smo kupili od donacija iz EU i Norveške stiglo u naše medicinske centre. 

Joksimović je još jednom u ime Vlade Srbije i građana zahvalila na višestruko značajnoj pomoći, ali i stalnoj otvorenoj saradnji koju je u ovom poslu koordinacije sa EU i Norveškom imala sa ambasadorom Semom Fabricijem i delegacijom EU u Srbiji, kao i norveškim ambasadorom Jernom Eugenom Jelstadom. 

„Radili smo zajedno, stalno i realizovali sve, iako nije bilo baš jednostavno. Naravno, posebna zahvalnost komesaru Varhejiju koji je još početkom marta odobrio, na moju molbu, hitnu prenamenu dela IPA neutrošenih sredstava, te smo mogli sve ovo da realizujemo, kao i još mnogo drugih stvari vezanih za socio-ekonomski oporavak od pandemije“, kaže Joksimović. 

Podsetila je da smo pre dve nedelje imali i video konferenciju ministara sa Zapadnog Balkana i komesara Olivera Varhejija u pogledu trenutne situacije i eventualnih dodatnih potreba naših zdravstvenih sistema. 

Navela je da je Srbija donirala prvo dva miliona evra za istraživanje i razvoj vakcine, a nedavno na poziv predsednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen dodatnih 100.000 evra. 

„Pokazali smo da smo partneri i međusobnu solidarnost. Moramo da ostanemo veoma oprezni i odgovorni, da se naučimo na nove realnosti, ali i da sarađujemo kao iskreni partneri što Srbija i EU zaista jesu“, navela je Joksimović. 

Očekujemo, napominje, da na jesen, kako je komesar Varheji najavio, predstavi Ekonomsko-investicioni podsticajni plan koji će omogućiti da se Srbija i region ekonomski oporave od posledica izazvanih pandemijom korona virusa.

Izvor: Tanjug