J. Joksimović: Nova Vlada još snažnije u reforme i evropske integracije

26. jun 2020. | Beograd

J. Joksimović: Nova Vlada još snažnije u reforme i evropske integracije

Poseta predsednika Aleksandra Vučića Briselu i današnji sastanci sa čelnicima EU, pokazuje da je Srbija stabilno proevropski opredeljena, kao i za sprovođenje ozbiljnih reformi za koje je predsednik Vučić nakon izbora i najavio da će biti ubrzane i sveobuhvatnije, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović. 

Naglasila je da će Srbija nastaviti posvećen posao na evropskom putu i istakla da se nada i očekuje da će nova Vlada uvrstiti snažnije evropsku agendu kao magistralni put reforme razvoja.

Takođe, Joksimović kaže i da će Srbija, kako je to Vučić i danas u Briselu najavio, nakon sastanaka sa svim za našu zemlju posebno značajnim predstavnicima EK, u narednih pet, šest godina moći da postane članica EU. 

„Smatram i sada, kao što sam verovala i 2018. kada je Junkerova kredibilna strategija za Zapadni Balkan predvidela mogućnost da Srbija 2025. postane članica, da je to posao za celo društvo“, kazala je Joksimović.

Ocenila je da je to posao koji danas na teži način, nego što je to bilo pre 10 godina, angažuje celokupno društvo, ali na kraju donosi koristi svim građanima Srbije. 

„Puno toga smo već uradili, očekujem da ćemo sa novom Vladom ubrzati naš evropski put i da će se svi više posvetiti reformskim obavezama iz procesa evropskih integracija“, poručila je Joksimović.

Istakla je da je „odluka pojedinih država članica da ne daju saglasnost Srbiji da otvori nova poglavlja - iako ih imamo pet spremnih za otvaranje, politička poruka koju smo razumeli u kom pravcu ide, ali istovremeno smatra da nije bila previše potrebna“.

Joksimović je dodala da priča o tome da nema dovoljno napretka u poglavljima 23 i 24 nije do kraja utemeljena u činjenicama jer takozvani non-pejper notira značajne aktivnosti u Poglavlju 23, posebno usvajanje medijske strategije koja je izuzetno značajan deo poglavlja.

Kada je u pitanju Poglavlje 24 u okviru kojeg se priča o bezbednosti, azilu, borbi protiv organizovanog kriminala, migracija, ono je pozitivno ocenjeno.

Joksimović je ocenila da je važno što je dogovoreno da će tokom nemačkog predsedavanja biti predstavljen redovni izveštaj o napretku Srbije, početkom jeseni, i dodala da će to biti prilika da se podrži evropski put Srbije.

Izvor: Tanjug