J. Joksimović: Između Srbije i SAD postoji dijalog o otvorenim pitanjima

22. maj 2020. | Beograd

J. Joksimović: Između Srbije i SAD postoji dijalog o otvorenim pitanjima

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da sadašnja Vlada Srbije, kao ni prethodna nije bila nekooperativna i nekonstruktivna kada su u pitanju dva slučaja koja predstavljaju otvorena pitanja u odnosima Srbije i SAD – ubistvo tri američka državljana i paljenje Ambasade SAD u Beogradu.

Joksimović je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa američkim ambasadorom Entonijem Godfrijem, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi tih otvorenih pitanja, podvukla da nije korektno iznositi uverljive ocene ko je učestvovao u tim događajima i ko je njihov organizator.

„To je posao nadležnih organa, to je vladavina prava da se procesi vode i to na transparentan način. Smatram da Srbija, ova Vlada kao i prethodna, nije bila nekooperativna i nekonstruktivna što se tiče ta dva slučaja, koja datiraju iz ranijih vremena“, kazala je Joksimović.

Ističe da smatra da postoji otvoreni stalni dijalog između Srbije i SAD, kao i postupanje nadležnih institucija i dodaje da veruje da to prepoznaju i SAD.

„To su još uvek otvorena pitanja, postoje i druga otvorena pitanja koja su remetila naše odnose i imaju reperkusije i danas, ali zaista mislim da stalnom komunikacijom i dijalogom, idemo u dobrom pravcu odnosa“, navodi Joksimović.

Naglašava da je sigurna da će nadležne institucije svoj posao uraditi i dodaje da sadašnja Vlada nije pokazala ni „zatvaranje očiju“, niti nedostatak saradnje po tim pitanjima.

Izvor: Tanjug