J. Joksimović: Slovačka za ubrzanje evropskih integracija Srbije

19. maj 2020. | Beograd

J. Joksimović: Slovačka za ubrzanje evropskih integracija Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa novoimenovanim ambasadorom Slovačke Republike u Beogradu Fedorom Rosohom sa kojim je razgovarala o daljem jačanju dobrih bilateralnih odnosa, aktuelnostima na planu evropskih integracija Srbije, podršci Slovačke evropskom putu Srbije i aktivnom zalaganju za evropsku perspektivu regiona Zapadnog Balkana. 

Rosoha je izrazio nadu da, iako je trenutno fokus EU i država članica na saniranju štetnih posledica pandemije i ekonomskom oporavku, najavljeno odlaganje Izveštaja o napretku neće usporiti dinamiku otvaranja poglavlja sa Srbijom.

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Joksimović je izrazila nadu da će EU sa svoje strane, i u ovim nesvakidašnjim okolnostima izazvanim pandemijom Kovid-19, potvrditi kredibilnost procesa i zadržati dinamiku otvaranja novih pregovaračkih poglavlja za koje je Srbija tehnički spremna do kraja hrvatskog predsedavanja Savetom EU. 

Joksimović je zahvalila Slovačkoj na principijelnom stavu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na doslednoj i kontinuiranoj podršci evropskom putu Srbije. 

Rosoha je izrazio uverenje da će Slovačka, kao iskren prijatelj i pouzdan partner Srbije, nastaviti da pruža jasnu podršku našem evropskom putu, istovremeno doprinoseći kredibilitetu politike proširenja EU.

Joksimović je, kako je saopšteno, izrazila očekivanje da će imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine doprineti unapređenju dijaloga, iako je to svakako kompleksno pitanje i proces.  

Joksimović i Rosoha su se saglasili da postoji prostor za snažnijom i sveobuhvatnijom saradnjom sa Višegradskom grupom koja pored toga što važi za glasnog zagovornika proširenja, predstavlja i dobar primer regionalne povezanosti i saradnje. 

Izvor: Tanjug