T. Delić: Izložbom ukazano na važnost rumunskog predsedavanja

21. jun 2019. | Beograd

T. Delić: Izložbom ukazano na važnost rumunskog predsedavanja

U Galeriji Jugoslovenske kinoteke danas je otvorena izložba fotografija „Primenjena nostalgija“ posvećena Beogradu i Bukureštu, a pomoćnik ministra za evropske integracije Tamara Delić kaže da se ovom izložbom želela istaći važnost saradnje u oblasti kulture i stvaralaštva između dveju susednih zemalja, ali i da se ukaže na značaj rumunskog predsedavanja EU za Srbiju.

Projekat „Primenjena nostalgija“, koji sprovodi Ministarstvo za evropske integracije, zamišljen je kao serija zajedničkih izložbi fotografija dva fotografa - iz Srbije i iz zemlje predsedavajuće EU.
Fotograf iz Srbije Mitar Mitović fotografisao je Bukurešt, a Petruc Kalinesku iz Rumunije fotografisao je Beograd i njihovi radovi biće izloženi u Jugoslovenskoj kinoteci do početka jula.

Delić je rekla da je ovo 16. izložba u okviru projekta, a na kojoj su prikazane fotografije glavnih gradova Srbije i Rumunije.
„Ovo je i sjajna prilika da se podsetimo jednog važnog jubileja za naše dve zemlje, a to je 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rumunije, čemu svedoče dobri prijateljski odnosi i tradicionalno dobre veze”, rekla je Delić.

Kako je navela, fotografi su uspeli da dočaraju ono što je i primenjivost samog načela Evrope a to je „ujedinjeni u različitosti” i uspeli su da dočaraju atmosferu ova dva grada.

Pre dve nedelje je izložba otvorena u Bukureštu, a Delić kaže da su već počele pripreme za izložbu povodom predstojećeg finskog predsedavanja EU.

Zahvalila je Rumuniji i na njenoj svesrdnoj, kontinuiranoj i principijelnoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i njenoj snažnoj podršci evropskim integracijama Srbije.

Za Srbiju je, kaže Delić, veoma značajno to što je Rumunija temu proširenja EU zadržala visoko na agendi predsedavanja.
„Nadamo se da ćemo do kraja juna imati dogovoreno otvaranje narednih poglavlja za koje je Srbija tehnički spremna i održavanje sledeće međuvladine konferencije", rekla je Delić.

Zamenik ambasadora Rumunije u Srbiji Mihaela Osorio zahvalila je Delić što je istakla značaj predsedavanja Rumunije EU.
„Mi smo nezavisni u svom radu, ali taj rad još nije završen. Očekujemo dobar nastavak toga rada u toku sledeće nedelje, naročito u kontekstu politike proširenja EU. Imaćemo tri značajna pitanja koja u kontekstu proširenja treba da rešimo“, kaže Osorio.

Za projekat „Primenjena nostalgija” navela je da vrlo uspešno funkcioniše, te da fotografije Beograda i Bukurešta imaju zajedničke tačke jer pokazuju njihove sličnosti.

Šef za informisanje, komunikacije i medije Delegacije Evropske unije u Srbiji Pol-Anri Prese naveo je da fotografije zapravo pokazuju koliko su neke teme zajedničke za sve gradove bez obzira da li su blizu ili međusobno udaljeni.

Fotograf Mitar Mitović rekao je da su njegova iskustva tokom rada na projektu pozitivna, te da Bukurešt s pravom nazivaju „Mali Pariz“.

Izvor: Tanjug