Vlada Republike Srbije usvojila Izveštaj o popisu državne pomoći u Republici Srbiji

25. novembar 2004. |

Beograd, 25. novembar 2004 – Vlada Republike Srbije usvojila je Izveštaj o popisu državne pomoći u Republici Srbiji, koji sadrži katalog obima i vrsta pomoći za 2003. i 2004. godinu. U Izveštaju su navedeni podaci o sredstvima isplaćenim privrednim subjektima iz budžeta Republike Srbije odnosno budžeta lokalne vlasti, kao i podaci o oplakšicama ili oslobađanju od uplata u 2003. godine i u 2004. godini. Kako je navedeno, za sve vrste državne pomoći u 2003. izdvojeno je 68.879 miliona dinara, odnosno 54.274 miliona dinara u 2004. godini.

Od stupanja na snagu Odluke Saveta ministara Evropske unije o Evropskom partnerstvu, 14. juna 2004. godine, EU prati napredak Republike Srbije u evropskim integracijama na osnovu stepena ispunjenja preporuka, koje ovaj dokument sadrži. Jedna od tih preporuka je i da treba izgraditi transparentni sistem državnepomoći, koji bi bio prvi korak ka uspostavljanju kontrole u ovoj oblasti.

Izgradnja sistema kontrole državne pomoći imaće pozitivne efekte u zaštiti konkurencije, kao i u kreiranju ekonomske politike, zatim racionalnom planiranju državnog budžeta i upravljanju budžetskog deficita. Doprineće i efikasnijoj saradnji sa međunarodnim organizacijama, pre svega u realizaciji finansijskih aranžmana, kao i izradi industrijske politikei politike regionalnog razvoja

Preuzmite dokument (zip 90KB)