J. Joksimović: Prioritet tokom predsedavanja Jadransko-jonskom inicijativom saobraćajna i energetska infrastruktura

08. maj 2019. | Budva

J. Joksimović: Prioritet tokom predsedavanja Jadransko-jonskom inicijativom saobraćajna i energetska infrastruktura

Ministar za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović rekla je danas u Budvi da će prioritet Srbije tokom njenog predsedavanja Jadransko-jonskom inicijativom biti saobraćajna i energetska infrastruktura, ali i smanjenje neravnoteže između fondova za zemlje članice EU, s jedne, i za zemlje potencijalne kandidate, s druge strane.

Govoreći na forumu EU za Jadransko-jonski region, Joksimović je rekla da, iako je činjenica da postoji mnogo regionalnih inicijativa, kada je reč o rezultatima, nije sigurna da ima i konkretnih rezultata.

„To znači da moramo više da budemo posvećeni i da pokažemo veću privrženost, ali i EU mora da pokaže veću posvećenost“, naglasila je Joksimović i dodala da je razočarana što u Budvu na forum nije došao nijedan komesar EU, jer je, kako kaže, veoma važna posvećenost evropskim makroregionalnim strategijama.

Kako je navela ministar, većina regionalnih inicijativa često se nepotrebno popunjava nekim bilateralnim otvorenim pitanjima kojima nije mesto u tim formatima, pa postanu politički zloupotrebljavane.

Jadransko-jonska inicijativa je dobar primer politički čiste i jasne inicijative, naglasila je Joksimović i dodala da Jadransko-jonska inicijativa do sada nije bila previše politizovana, niti politički zloupotrebljena.

Ona je rekla da će Srbija tokom predsedavanja nastaviti u tom duhu i pravcu što je, kako ističe, veoma važno „za sve u ovom interesantnom regionu“.

„Srbija će, tokom predsedavanja, imati fokus na saobraćajnoj infrastrukturi, ali i energetskoj, što je jedan od najvažnijih ciljeva i stubova rada evropske makrostrategije, ali i jadransko-jonske strategije“, naglasila je ministar.

Jedan od važnih principa strategije, poznat kao takozvano tri ne - nema novih propisa, nema novih fondova, nema novih institucija, je prema rečima Joksimović problem, pošto nema jasne i vidljive ravnoteže između fondova zemalja članica i zemalja kandidata.

„Prioritet će nam biti i nastojanje da nađemo način kako smanjiti neravnotežu između fondova za zemlje članice, s jedne, i potencijalne kandidate, s druge strane“, dodala je Joksimović.

Imamo godinu dana ispred sebe, za tri „da“, što znači bolju saradnju, bolju komunikaciju i bolju iskorišćenost fondova, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug