J. Joksimović i Mekalister: Jasna evropska perspektiva Srbije

28. februar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Mekalister: Jasna evropska perspektiva Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove (AFET) i izvestiocem Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Dejvidom Mekalisterom o odnosima Srbije i EU, planovima naše države u nastavku evropskih integracija, situaciji u EU, prilikama u regionu i drugim važnim temama.

Jadranka Joksimović zahvalila je Mekalisteru na saradnji i podršci koju on personalno, ali i Evropski parlament, pružaju Srbiji u procesu pristupanja. Potvrdila je da je Srbija maksimalno posvećena evrointegracijama i sprovođenju reformi koje su - primenom evropskih standarda i vrednosti, u funkciji građana i modernizacije  države.

Ministar je naglasila da su za državu i građane izuzetno bitne reforme u poglavljima 23 i 24 - oblasti pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda. U tom kontekstu, podsetila je da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate. Takođe, napomenula je i da je Vlada usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kao i Zakon o zaštiti podataka ličnosti i da je u finalnoj pripremi Zakon o sprečavanju korupcije.

Joksimović je obavestila Mekalistera da smo tehnički spremni za otvaranje nekoliko poglavlja: 9 (finansijske usluge), 4 (slobodno kretanje kapitala), 2 (slobodno kretanje radnika), 14 (transport) i 21 (transevropske mreže) i da intenzivno radimo na pripremi drugih. Stoga, kako je navela, očekujemo da tokom rumunskog predsedavanja Savetom EU otvorimo neka od njih, čime bi se potvrdio i kredibilitet politike proširenja.

Jadranka Joksimović naglašava da je Srbija jasno opredeljena da se dijalogom pronađe održivo rešenje za KiM. On međutim, kako je rekla, neće biti nastavljen dok se ne povuče odluka o uvođenju taksi na robu iz Srbije. Konstatovala je i da je Srbija opredeljena za stabilnost regiona, koja je preduslov napretka, saradnje i razvoja.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajući AFET-om Dejvid Mekalister smatra da je Srbija posvećena evropskim integracijama i da je bitan faktor regionalne stabilnosti. Založio se za stvaranje ambijenta koji bi omogućio da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen i koji je jedini put za pokušaj nalaženja održivog rešenja - što se ne može postići dok se ne ukine odluka o uvođenju tarifa na robu iz centralne Srbije. Mekalister je ocenio da reforme u Srbiji daju početne rezultate i da bi trebalo da budu intenzivirane - posebno u poglavljima 23 i 24, ali i da se naša država potvrdila kao važan i aktivan partner EU.

Joksimović i Mekalister su se složili da je važna odgovorna i ohrabrujuća retorika iz EU u pogledu nastavka politike proširenja Unije i jasne perspektive Srbije u procesu pristupanja.

Izvor: Tanjug