J. Joksimović i Loazo: Srbija važan partner Francuske i EU u regionu

25. februar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Loazo: Srbija važan partner Francuske i EU u regionu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i francuski ministar za evropske poslove Natali Loazo razgovarale su o nastavku evropskih integracija Srbije, reformama koje se u tom procesu sprovode, situaciji u EU, prilikama u regionu, bilateralnim odnosima i ostalim važnim pitanjima.

Jadranka Joksimović zahvalila je na sveukupnoj pomoći koju Francuska pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU - posebno ekspertskoj pomoći u oblasti ekonomije i naglasila da smo tehnički spremni za otvaranje nekoliko poglavlja tokom predsedavanja Rumunije Savetom EU. Istakla je da Srbija, uprkos atmosferi u EU - koju karakterišu pre svega izbori za Evropski parlament i zamor od proširenja, ostaje privržena procesu pristupanja, i da članstvo Evropskoj uniji ostaje naš spoljnopolitički prioritet. Ministar veruje da objektivna potreba reformisanja EU može i treba da teče paralelno uz kredibilan nastavak politike proširenja.

Potvrđuje se to, objasnila je ministar za evropske integracije, i posvećenošću sa kojom se sprovode reforme u našoj državi. Ona i Natali Loazo saglasne su da su one posebno kompleksne u poglavljima 23 i 24 - pravosuđe, borba protiv kriminala i korupcije, manjinska prava, medijske slobode. Jer, od rezultata reformi u njima - a ona su suštinski najvažnija za društvo zbog daljeg jačanja demokratskih standarda i vrednosti, zavisi i otvaranje novih poglavlja.

Ministar Joksimović upoznala je sagovornicu sa jasnim nastojanjem Srbije da se dijalog sa Prištinom, a radi uspostavljanja održivog rešenja na kojem Beograd insistira, nastavi tek kada bude ukinuta odluka o uvođenju taksi. Precizirala je da je stabilnost regiona za Srbiju veoma važna, jer predstavlja osnov za napredak, razvoj i saradnju - vrednost koju bi i drugi trebalo da afirmišu.

Ministar Natali Loazo naglasila je da će Francuska nastaviti da podržava evropske integracije Srbije koja je - kako je ocenila, država koja odgovorno rešava otvorena pitanja regiona što je kvalifikuje kao pouzdanog i jednog od najbitnijih partnera EU. Ukazala je da Srbija - učešćem u mirovnim misijama EU i pripremama za civilne misije - kao prva u regionu, na konkretan način doprinosi jačanju i evropske ali i regionalne bezbednosti. Loazo je, uz konstataciju da su za nastavak evropskih integracija značajni i ekonomski kriterijumi, uverena da će reforme biti intenzivnije i da će do sada pokazani rezultati biti još vidljiviji i efikasniji. 

Zbog činjenice da brojne francuske kompanije značajno učestvuju u značajnim projektima privrednog razvoja, Joksimović i Loazo ocenile su da ima uslova za jačanje, ionako dobrih, bilateralnih odnosa. Takođe, posebno je značajan podatak da Francuska, na osnovu Sporazuma o strateškom partnerstvu i saradnji dveju Vlada, pruža pomoć Srbiji u procesu evropskih integracija, ali i u realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata.  

Ministri Joksimović i Loazo potpisaće i Sporazum dve Vlade o delatnostima francuske agencije za razvoj i institucije „PROPARCO“ u Srbiji. Time se, kako je naglašeno, potvrđuje partnerstvo dve države u procesu evropskih integracija Srbije.

Izvor: Tanjug