Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Srbija opredeljena za održivi mir, ali i drugi moraju isto

09. novembar 2018. | Beč

J. Joksimović: Srbija opredeljena za održivi mir, ali i drugi moraju isto


Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je danas na forumu &bdxuo;Evropska unija - glavni akter bezbednosti i odbrane&rdxuo; u Beču, gde je prisutne informisala o trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine i ukazala da je Beograd za nastavak  razgovora, ali da svi protivpravni potezi Prištine podrivaju koncept regionalne saradnje.
&bdxuo;Informisala sam ih o trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine. Nakon samita EPP u Helsinkiju, predsednik Aleksandar Vučić je otišao u Brisel i videli smo na šta je ukazao. Ja sam ponovila te stavove - da Beograd jeste za nastavak političkog dijaloga,  ali da svi protivpravni potezi podrivaju ceo koncept regionalne saradnje&rdxuo;, rekla je Joksimović, koja je govorila na panelu &bdxuo;Uloga Jugoistočne Evrope u stabilnosti EU&rdxuo;.

Ona je istakla da se protivpravni potezi Prištine odnose i na formiranje kosovske vojske, što je kršenje svih dokumenata koja se odnose na bezbednosne prilike na Kosovu i Metohiji, te da je prenela da to izaziva zabrinutost, pre svega kod Srba na KiM, ali i u celoj Srbiji. Navela je i, kako kaže, potpuno nelegitimne i nelegalne takse na proizvode iz Centralne Srbije.
&bdxuo;Sve to podriva ceo koncept regionalne saradnje, koji se pre svega odnosi na onaj deo gde bi svi trebalo da smo zainteresovani, a to je regionalna ekonomska saradnja koju je inicirao baš predsednik Vučić&rdxuo;, rekla je Joksimović za Tanjug.

Ona je naglasila da je iznela jasne pozicije Beograda i opredeljenost ka održivom rešenju, te da je sa austrijske strane poručeno da se njihov stav ne menja, odnosno da bi rešenje do kojeg dođu obe strane trebalo da bude podržano.
&bdxuo;To je jedna razumna poruka. To nije tako lako ni izvodljivo, niti smo blizu toga, ali smo mi pokazali zrelost i odgovornost&rdxuo;, podvukla je ministar.

Kaže da je sagovornicima ukazala i na to koliko je Srbija ekonomski napredovala u poslednjih pet - šest  godina, jer, ističe, kada imate dobru ekonomiju - zainteresovani ste za mir i stabilnost da biste mogli dalje da napredujete.
&bdxuo;Srbija je posvećena miru i ovde je naglašena i pozicija predsednika Vučića koji je pokazao da je iskreni promoter mira u regionu. Ali, to zahteva odgovorno ponašanje i svih drugih aktera u regionu&rdxuo;, apostrofirala je Joksimović.

Kako je rekla, Srbija je na forumu u Beču dobila zasluženu pažnju, a svaka priča o regionalnoj stabilnosti, tamo gde nema Srbije kao učesnika gubi na kvalitetu, i uvek je važno biti prisutan, jer u suprotnom, drugi pričaju nešto na šta nema ko da odgovori.
&bdxuo;Srbija je od početka, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, pokazivala punu posvećenost stabilnosti regiona, a samim tim i stabilnosti Unije, i važno je da smo sa tim upoznali prisutne u Beču&rdxuo;, navela je Joksimović.

Ponovila je da Srbija očekuje otvaranje još nekoliko poglavlja u pregovorima do kraja austrijskog predsedavanja EU, jer postoje dobri razlozi za to.
Joksimović je naglasila da je Srbija pokazala da za nas pitanje evropskih integracija nije pitanje dnevne trgovine - da li ćemo čuti neke negativne poruke iz EU, pa ćemo odmah odustati ili ćemo čuti nerealna obećanja, za koja znamo da možda i neće biti ispunjena, pa ćemo preduzeti sve da ubrzamo proces.
Srbija je, poručuje, ozbiljna zemlja, zrelih građana koji su pokazali da je reformski proces najvažniji, dok članstvo u Uniji vidimo kao najveći i najsnažniji impuls postizanju održive stabilnost.

Ukazala je da EU danas ima svoje probleme, ali da je ona građanima Unije donela skoro 70 godina kontinuiranog mira, što naš region, nažalost, nije imao. Zato je najveća vrednost EU upravo mir koji je obezbedio prosperitet.
&bdxuo;Srbija ne mora da dokazuje da je evropska zemlja, a Natalijina ramonda koju sam danas nosila, govori o ulozi Srbije u evropskim procesima, o tome koliko smo ljudi izgubili u ratovima i da je to razlog zbog čega smo mi trajno opredeljeni za mir&rdxuo;, podvukla je Joksimović.

Ona je istakla da niko ne želi i nema prava da građane uvodi u avanturizam koji može da ima nesagledive posledice, ali da iako smo posvećeni miru, to ne znači da možemo sami da proizvedemo rezultat.
&bdxuo;Održivi mir mora da bude rezultat doprinosa i posvećenosti svih, i u regionu i u EU. Da ne ostanemo na začelju kolone, već da budemo deo tog mira, koji će doneti više radnih mesta, ekonomski napredak. To je jedna od najvažnijih poruka koju smo poslali&ldxuo; rekla je Joksimović.

Ona je dodala da je Austrija pokazala da je dosledna u svojoj politici prema Zapadnog Balkanu, koji je zapravo centralni deo Jugoistočne Evrope.

Izvor: Tanjug

 

 

 

 

 

 

Министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић

Ministar za evropske integracije J. Joksimović

 

Министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић

Ministar za evropske integracije J. Joksimović

 

Министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић

Ministar za evropske integracije J. Joksimović