Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Srbija otvorena za nastavak saradnje u regionu

24. April 2018. | Brdo kod Kranja

J. Joksimović: Srbija otvorena za nastavak saradnje u regionu

 

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija otvorena za nastavak dobre, konstruktivne saradnje u regionu, ali i dodala da to ne zavisi samo od nas.

&bdxuo;To, naravno, ne zavisi samo od nas. U tom smislu smo pozvali sve da pokažu veću odgovornost u javnim izjavama i porukama koje se upućuju u vezi sa raznim otvorenim pitanjima koja još uvek postoje u našem regionu&rdxuo;, rekla je Joksimović, koja je na Brdu kod Kranja učestvovala u radu Samita o procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Ona je rekla da je proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi jedan regionalni format uspostavljen 1996. godine koji je značajan, jer obuhvata širi format od onog što danas nazivamo Zapadnim Balkanom.

&bdxuo;Jugoistočna Evropa podrazumeva da su, osim predstavnika regiona Zapadnog Balkana, uključene i Bugarska i Rumunija i Grčka i Turska i još neke učesnice. U tom smislu, to je jako dobra platforma za komunikaciju i razmenu mišljenja o situaciji u regionu Jugoistočne Evrope, zajedničkim inicijativama, otvorenim pitanjima, regionalnoj saradnji - svemu onome što su važne teme ne samo za Zapadni Balkan već u širem smislu za Jugoistočnu Evropu&ldxuo;, kazala je Joksimović.

Na Samitu o procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi bili su i predstavnici evropske spoljnopolitičke službe sa kojima je bilo reči o Izveštaju o napretku Srbije koji je predstavljen prošle nedelje, rekla je Joksimović i dodala da se srela i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

&bdxuo;Razgovarali smo o nedavnim događanjima. Videćemo kako će se politički dijalog nastaviti. Dosta su teške teme ovih dana bile na stolu i još uvek su&ldxuo;, navela je Joksimović.

Kako je dodala, na Samitu su bili i domaćin, premijer Slovenije Miro Cerar, predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković, bugarski premijer Bojko Borisov, kao i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

&bdxuo;Mi smo aktivni, nemamo od čega da bežimo. Mi smo svuda gde treba da iznosimo i predstavljamo pozicije i interese naše zemlje i u tom smislu ja ocenjujem zaista uspešnim i dobrim ovaj sastanak koji smo imali na Brdu kod Kranja&ldxuo; , zaključila je Joksimović.

Ona je u okviru Samita o procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi govorila na sesiji &bdxuo;Buduća saradnja u Jugoistočnoj Evropi&rdxuo;.              

Izvor: Tanjug

 

 

 

 

 

 

 

Самит о процесу сарадње у Југоисточној Европи

Samit o procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi

 

Самит о процесу сарадње у Југоисточној Европи

Samit o procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi

 

Самит о процесу сарадње у Југоисточној Европи

Samit o procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi