Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Intenzivno radimo, očekujem nova poglavlja u junu

23. mart 2018. | Beograd

J. Joksimović: Intenzivno radimo, očekujem nova poglavlja u junu

 

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas Tanjugu da je Srbija spremna za otvaranje pet pregovaračkih poglavlja - 33 (Finansijske i budžetske odredbe), 9 (Finansijske usluge), 13 (Ribarstvo), 18 (Statistika) i 17 (Ekonomska i monetarna unija).

Ona je na pitanje Tanjuga precizirala da je Srbija tehnički spremna za otvaranje pet pregovaračkih poglavlja, odnosno da su pregovaračke pozicije za ta poglavlja zvanično predate predsedavajućem EU.

&bdxuo;Konkretno, u pitanju su poglavlja 33 (Finansijske i budžetske odredbe), 9 (Finansijske usluge), 13 (Ribarstvo), 18 (Statistika) i 17 (Ekonomska i monetarna unija)&ldxuo;, navela je Joksimović.

Ona je naglasila da će države članice EU razmatrati odluku o otvaranju poglavlja nakon objavljivanja godišnjeg Izveštaja o napretku Srbije koji će Evropska komisija objaviti 17. aprila.

Joksimović je takođe podvukla da je u stalnom i redovnom kontaktu sa institucijama EU i državama članicama, kao i da je ove nedelje informisala ambasadore EU o preseku našeg procesa evropskih integracija, sa ciljem predstavljanja reformskih rezultata Srbije u svim relevantnim oblastima i ostvarivanja daljeg napretka u pregovaračkom procesu sa EU.

Ministar je izrazila očekivanje da će Srbija u junu biti u mogućnosti da otvori značajniji paket pregovaračkih poglavlja, jer bi to bila pozitivna politička poruka našoj zemlji u uslovima sveukupno povoljnije atmosfere za proces proširenja u EU, kao i prioritetima bugarskog predsedavanja.

Izvor: Tanjug