Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Predvidiv okvir važan za evropski put

20. decembar 2017. | Beograd

J. Joksimović:  Predvidiv okvir važan za evropski put

Srbija očekuje konkretniji datum za priključenje EU kako bi građani znali šta mogu da očekuju, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović navodeći da su prethodne vlasti u Srbiji godinama obećavale građanima datume što je proizvelo visok nivo očekivanja, a usledilo je razočaranje. 

To je bio njen odgovor na opasku predsednika delegacije EU u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija Eduarda Kukana da u političkom životu Srbije postoji čudan element, i kada je reč o vlasti i o opoziciji i da &bdxuo;sami sebe sažaljevaju&ldxuo; i stalno traže datume za pristup Uniji.

Kukan kaže da je svaka zemlja članica EU prošla kroz isti proces i ušla u članstvo tek kad je bila spremna. &bdxuo;Vi mislite da vam iz inata ne damo datum, ali nije tako&ldxuo;, rekao je Kukan koji je dodao da se treba setiti Bugarske i Rumunije kada su, ocenjuje, politički kriterijumi bili ispred tehničkih. &bdxuo;To nam se gadno olupalo o glavu i to nećemo opet da doživimo. Mi u Evropskom parlamentu smo tu za vas kad vi nama pružite nešto, a onda ćemo i mi pružiti nešto&ldxuo;, rekao je Kukan. On je dodao i da nije fer kad Srbija kaže da EU ima stalno nove zahteve, jer tako ta zajednica i sebi &bdxuo;puca u glavu&ldxuo;. &bdxuo;Tražimo 100 odsto ispunjenja uslova. Nemojte da osećate da ste vi onaj loš đak i mi vas tu mučimo na razne načine&ldxuo;, poručio je on.

Joksimović je na to odgovorila da u Srbiji niko sebe ne vidi kao žrtvu i da ne zna zašto on to misli. Na njegovu primedbu &bdxuo;o stalnom traženju datuma za EU&ldxuo;, Joksimović je rekla da Srbija ne traži tačan datum, već precizniji vremenski okvir. &bdxuo;Prethodne Vlade su prethodnih godina obećavale datume članstva građanima, što je proizvelo visok nivo očekivanja, a usledilo je razočaranje&ldxuo;, rekla je ministar i istakla da se precizniji vremenski okviri traže kako bi se lakše predočilo građanima šta mogu da očekuju.

Srbija je, kaže, razumela i izjavu predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da bi Srbija mogla da uđe u EU do 2025. godine kao predvidivi okvir koji bi građane mogao da vrati ka perspektivi članstva.

U raspravi na odboru, evroposlanica Tanja Fajon rekla je da podržava proširenje EU na zapadni Balkan i da prati već 15 godina proširenje Unije, navodeći da je svaki naredni korak u proširenju bivao sve teži, tražio je nove uslove i suočavao se sa novim izazovima. 

&bdxuo;Neki drugačije gledaju u Briselu, neki smatraju da proširenje treba da bude u paketu, mislim da to nije realistično&ldxuo;, kaže Fajon. Navodi da mnogo mladih iz regiona napušta svoje zemlje u potrazi za boljim životom i da je to zabrinjavajuće i za Srbiju i za region. To znači, dodaje, da mladi imaju poverenja u evropske vrednosti, a kad ih neko pita da li imaju poverenja u evropske integracije, kažu uglavnom &ldxuo;ne&rdxuo;.
 
Pitanje je kako vlada može da prenese građanima proces evropskih integracija kako bi im on bio opipljiv jer, kaže, kada se građanima priča o otvaranju i zatvaranju poglavlja, oni to ne razumeju. 

&bdxuo;Ogromni fondovi EU su prisutni u regionu, stalno se priča o Rusiji, Kini, Turskoj? Balkan je igralište za razne geopolitičke interese i tu EU gubi svoje mesto. Imamo mogućnost da to poboljšamo i u Srbiji&rdxuo;, kaže Fajon. 

Nedavno je, navodi Fajon, srpski parlament izglasao budžet za 2018. godinu i zabrinjavajuće je, dodaje, da je 10 sati rasprave bilo &bdxuo;zaposednuto vladajućom koalicijom, opozicija nije mogla da dođe do reči, navodeći da se &bdxuo;zatamnjuje&ldxuo; i veb sajt Otvorenog parlamenta, a da se stvara utisak u društvu da se stranke bave sopstvenim interesom, a ne interesima građana. 

Ministar Joksimović kaže da je poražavajući podatak to što je od 2007. do 2013. godine manje od 10 odsto građana Srbije znalo za postojanje pretpristupnih fondova EU, a da ličnim uspehom i uspehom vlade smatra to što po poslednjem istraživanju 23 odsto građana prepoznaje EU kao najvećeg donatora u Srbiji. 

Odlazak mladih iz Srbije je, kaže, trend koji je postojao i ranije, i ne misli da je on veći danas. 

Navela je podatak PKS po kome najveći broj sezonskih radnika dolazi u Srbiju iz Rumunije, zemlje članice EU, da je to podatak važan za Fajon kao evroposlanicu, te da to nisu sigurno ohrabrujući pokazatelji i za naše građane i za njihov entuzijazam. 

Poslanica DS Vesna Marjanović rekla je da je podrška evropskim integracijama drastično opala i da je danas ispod 50 odsto, te da joj je drago da od ministra Joksimović čuje podatak da je porastao procenat građana koji su obavešteni da je EU naš najveći donator. 

Poslanik SDPS Milorad Mijatović rekao je da je suštinski interes Srbije da bude član EU, da se u Skupštini Srbije pozitivno govori o EU. &bdxuo;Uvek naglasim da želimo da budemo deo EU, da se menjamo i da ćemo to i dalje činiti&ldxuo;, kaže Mijatović. 
 

(izvor: Tanjug)