Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Proces EU integracija ide solidnim tempom

24. novembar 2017. | Beograd

J. Joksimović: Proces EU integracija ide solidnim tempom

Proces približavanja Evropskoj uniji ima solidan tempo i evropske integracije ubrzavaju i donose dinamiku procesu unutrašnjih reformi, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović. 

Joksimović je za RTV rekla da je u evropskim integracijama ključna reč proces koji nije uvek istog tempa, kao i da bi određene reforme dugo čekale da nemamo dinamiku koju nam daju evropske integracije.

Na konstataciju novinara da su pojedine zemlje brže završile taj proces, Joksimović je navela da je okruženje drugačije i da je u samoj EU došlo do bitnih promena u poslednjih 10 godina naglašavajući da proces evropskih integracija nije imun na dešavanja u međunarodnoj politici. &bdxuo;Ne zaboravite da svi dugo govore o zamoru od proširenja koji nije ništa drugo nego sintagma koja treba da objasni da su građani pojedinih članica EU zaboravili koje su koristi dobili članstvom u EU i počeli da proces proširenja tretiraju kao teret koji će opteretiti njihove države. To nije do kraja istinito jer je svako proširenje donosilo korist starim članicama&ldxuo;, rekla je Joksimović.

Kada se govori o dinamici, treba razumeti duh vremena, splet ekonomskih, političkih i drugih procesa u državama članicama. &bdxuo;Nisam osoba koja smatra da frustracije, koje su nesumnjivo deo procesa integracija  - zbog tempa i očekivanja, treba da prevladaju u procesu koji je sam po sebi zahtevna stvar, a ništa ne možete da promenite preko noći. Bitan je čitav niz malih koraka, a poglavlja su ti koraci kojim idemo nesumnjivo u pravcu članstva&ldxuo;, navela je ministar. 

Joksimović se osvrnula i na poglavlje 27 koje se tiče ekoloških standarda i zaštite životne sredine, a koje, kako kaže, neće doći na red još neko vreme jer je finansijski zahtevno i komplikovano. &bdxuo;To poglavlje zahteva uvođenje novih skupih standarda protiv zagađenja životne sredine. Privreda će, kao najveći zagađivač, snositi najviše obaveza iz tog poglavlja, a to je dobar način da rešimo stvar u pozitivnom pravcu i smanjimo troškove dolaskom stranih investitora koji već poseduju potrebne tehnologije za zaštitu od zagađenja&ldxuo;, rekla je Joksimović.

Ona je dodala da je jedan od najvećih izazova koji se tiče poglavlja 27 upravljanje otpadom i otpadnim vodama i da će u toj oblasti biti potrebno da se uloži nekoliko milijardi evra. Ta sredstva ne bi trebalo posmatrati kao trošak već kao investiciju u zdravlje ljudi i poboljšanje kvaliteta života.

Izvori: RTV - emisija "Politbiro", Tanjug