Konferencija „Pregovori o pristupanju Evropskoj uniji: novi kontekst“ održana danas u Palati Srbija u Beogradu

25. maj 2017. | Beograd

Konferencija „Pregovori o pristupanju Evropskoj uniji: novi kontekst“ održana danas u Palati Srbija u Beogradu

Pregovarački tim za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije, a uz podršku Vlade Savezne Republike Nemačke, posredstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH) organizovao je konferenciju na kojoj su razmenjena iskustva o procesu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, na kojoj su govorili i neki od nekadašnjih šefova pregovaračkih timova i učesnici pregovora iz država Centralne i Istočne Evrope, kao i iz regiona Zapadnog Balkana.

Skup su otvorili Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, Oskar Benedikt, vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Republici Srbiji i Aksel Ditman, ambasador Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji. Na skupu je učestovao veliki broj visokih zvaničnika iz Srbije, pre svega članova Pregovarčkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, zatim članovi 35 pregovaračkih grupa, kao i predstavnici civilnog sektora.

U uvodnom izlaganju, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora između Srbije i EU izjavila je da su evropske integracije instrument velikih i značajnih promena u našem društvu i zahvalila se nemačkoj vladi i Delegaciji Evropske unije na dosadašnjoj podršci i pomoći u procesu pristupanja Srbije EU. Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman preneo je stav svoje zemlje o potpunoj podršci evropskoj perspektivi regionu Zapadnog Balkana, ističući i da je to stav EU. Ditman je na konferenciji “Pregovori o pristupanju EU - novi kontekst” rekao da je to opredeljenje nedvosmisleno potvrdio Evropski savet, izrazivši istovremeno zadovoljstvo i zbog organizacije današnjeg skupa koji je i dobar praktični primer  te podrške evropskom putu Srbije.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU Oskar Benedikt izjavio je danas da EU ostaje posvećena politici proširenja i naglasio da od napretka u poglavljima 23 i 24 zavisi tempo pregovora Srbije sa EU, te da je neophodno da građani Srbije znaju šta za njih same znači ulazak u EU.