Vlada mora približiti Srbiju Evropskoj uniji

15. septembar 2005. |

Beograd/Kikinda, 14. septembar 2005. godine - Potpredsednik Vlade Republike Srbije i šef Pregovaračkog tima Republike Srbije za pregovore sa Evropskom unijom Miroljub Labus izjavio je danas da ova Vlada do kraja svog mandata mora značajno da približi Srbiju Evropskoj uniji.

Labus je na konferenciji za novinare, održanoj u Kikindi u okviru nastavka kampanje `Evropa kuca na tvoja vrata`, ocenio da je severnobanatski region perspektivan, privreda izvozno orijentisana, a ovdašnje stanovništvo životno zainteresovano za ubrzanje procesa približavanja naše zemlje EU.



On je naveo da posle sastanka sa privrednicima severnog Banata nije čuo velike žalbe i napomenuo da je atmosfera u razgovoru s njima bila mnogo konstruktivnija i optimističnija nego na nekim drugim mestima.



Prema njegovim rečima, privatizovana preduzeća u Kikindi dobro posluju, a preduzetnici nisu tražili državne subvencije.



Labus je naglasio da smo sada u procesu institucionalnih promena koje su ocenjene izuzetno pozitivno, što se vidi i iz izveštaja Svetske banke, i dodao da nas u privredi čekaju strukturne promene. Vlada Srbije usvojila je agendu prema kojoj je 2012. godina mogućeg ulaska SCG u Uniju, naveo je on.



Ako se uporedi situacija u našoj zemlji sa zemljama u okruženju, vidi se da smo dosta toga već uradili, tako da je 2012. godina vrlo optimistična, ali i realno ostvariva prognoza, objasnio je potpredsednik Vlade.



Govoreći o izveštaju Svetske banke, prema kojem je SCG svrstana među 12 vodećih zemalja po brzini reformi sprovedenih prošle godine, on je ocenio da će to podići ugled naše zemlje u svetskim privrednim krugovima.



Potpredsednik Vlade precizirao je da je to ocena potpuno nezavisne i ugledne svetske institucije, koja kaže da su u prethodnih godinu dana nastavljene reforme koje su značajno poboljšale mogućnosti osnivanja i poslovanja novih preduzeća.



Prema njegovim rečima, Vlada će proučiti sve predloge koji tu postoje i sve elemente poslovanja, i tamo gde treba da unapređuje poslovnu klimu, u narednih 12 meseci to će i uraditi.



U delegaciji koja je u okviru kampanje `Evropa kuca na tvoja vrata` danas posetila Kikindu bili su i ministar privrede u Vladi Republike Srbije Predrag Bubalo, ambasador Republike Češke u SCG Ivan Jastrab, zamenik ambasadora Austrije Ulrike Hartman i prvi sekretar Delegacije Evropske komisije u SCG Dejvid Hadson.



Prilikom posete Kikindi delegacija je razgovarala i sa predstavnicima lokalne samouprave, nakon čega je posetila fabriku slatkiša `Banini` i naftna polja u Mokrinu.



Takođe, predstavnici Vlade Srbije i diplomatskog kora posetili su Srednju ekonomsku školu u Kikindi, gde su sa učenicima razgovarali o procesu evropskih integracija, a tokom popodneva sastali su se i sa poljoprivrednicima u Banatskoj Topoli.