Evropska komisija predložila trgovinske olakšice do 2010.

13. septembar 2005. |

BRISEL, 12. septembra 2005 - Evropska komisija predložila je da se do 2010. produži režim gotovo slobodnog uvoza proizvoda iz zemalja zapadnog Balkana na tržište Evropske unije, uveden pre pet godina, saopšteno je u Briselu, prenosi agencija Beta.

Ovaj predlog treba da usvoji Savet ministara EU, a cilj uspostavljanja povlašćenog, nereciprocitetnog trgovinskog režima za Zapadni Balkan bilo je oživljavanje privreda zemalja tog regiona. U obrazloženju EK se navodi da postojan privredni razvoj za uzvrat podstiče političku stabilnost u celom tom području.

Ako, kako se očekuje, Savet ministara EU prihvati predlog Evropske komisije, Srbija i Crna Gora i druge zemlje zapadnog Balkana bi i u idućih pet godina mogle da, bez carinskih ili kvantitativnih ograničenja, na tržište Evropske unije izvoze više od 95 odsto svojih proizvoda, uključujući jako važne poljoprivredne artikle.

Izuzeci od slobodnog carinskog ili kvantitativnog uvoza na tržište EU tiču se vina i određenih proizvoda ribarstva, koji i dalje podležu preferencijalnim tarifnim kvotama. Šećer je takođe na uvoznim preferencijalnim kvotama, izuzev uvoza te robe iz Hrvatske sa kojom EU o tome vodi pregovore.

Za meso kvaliteta `bejbi-bif` je ukinuta specifična uvozna carina, ali su dažbine `ad valorem` od 20 odsto zadržane. EU će i dalje imati uvozne kvote za tekstilne proizvode poreklom iz carinskih teritorija Crne Gore i Kosova.

Evropska komisija je saopštila da je izvoz zapadnobalkanskih zemalja EU od 2000. rastao po stopi od oko osam odsto godišnje.

O predlogu Evropske komisije će se izjasniti i vlade zemalja evropske dvadesetpetorice i tokom jeseni bi on trebalo i da bude usvojen i da stupi na snagu najkasnije 31. decembra ove godine.

U obrazloženju predloga je naglašeno da je to deo Procesa stabilizacije i pridruživanja i naglašava da je davanje tih povlastica zapadnobalkanskim zemljama uslovljeno ispunjavanjem određenih uslova, a pre svega poštovanja ključnog načela demokratije i ljudskih prava.Uslov je, takođe, da te zemlje pokažu spremnost da razvijaju međusobne