Saopštenje sa sednice Saveta za evropske integracije Republike Srbije

08. septembar 2005. |

Beograd, 8. septembar 2005- Savet za evropske integracije Republike Srbije kojim je predsedavao predsednik Vlade Vojislav Koštunica, na današnjoj sednici prihvatio je Polazne osnove Republike Srbije za pregovore o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i predložio Vladi usvajanje ovog dokumenta.

Izradom polaznih osnova za pregovore o zaključivanju ovog sporazuma Republika Srbija je spremna da otpočne pregovore sa EU.

Polazne osnove sadrže pregovaračku poziciju Vlade Republike Srbije i predlažu rokove i dinamiku optimalne liberalizacije trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima, dinamiku i obim harmonizacije zakona, oblik saradnje u pojedinim politikama a sadrže i predlog za definisanje preambule i političkog dijaloga.

U izradu ovog dokumenta bilisu uključeni Pregovarački tim Vlade Srbije i predstavnici šest vladinih radnih grupa - za robe, poljoprivredu, usluge,slobodno kretanje kapitala i finansijsku saradnju, harmonizaciju zakona, za prelazne i završne odredbe, kao i za preambulu i političku saradnju.

Savet je preporučio Vladi i da sa Polaznim osnovama upozna Narodnu skupštinu Republike Srbije.

U radu Saveta učestvovao je i šef Pregovaračkog tima državne zajednice Srbija i Crna Gora, ministar spoljnih poslova Vuk Drašković