Novi ciklus kampanje "Evropa kuca na tvoja vrata"

06. septembar 2005. |

Beograd, 6. septembar 2005 - Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je, na konferenciji za štampu u Vladi Republike Srbije, da je Srbija potpuno spremna za pregovore o stabilizaciji i pridruženju, da je platforma je usvojena i da oni mogu da počnu već sutra. `Ubeđen sam da će pregovori početi u oktobru, a očekujem da počnu do 10. oktobra, rekao je Labus.



Direktor Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević rekla je da je 2012. projektovanakao godina kada će Srbija biti spremna da postane članica EU. `To zavisi od EU, ali i od toga koliko smo mi vredni i radni, koliko dobro obavljamo procese`, kaže ona.


Na konferenciji za štampu učestvovali su i ambasador Velike Britanije u SCG Dejvid Gauen i šef Delegacije Evropske komisije Žosep Ljoveras.



Britanski ambasador u SCG Dejvid Gauen izrazio je očekivanje da će razgovori o Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju SCG sa EU početi do kraja godine i



naglasio da početak pregovora zavisi od stepena ispunjenosti kriterijuma utvrđenih u Kopenhagenu 1993. godine, ali i stepena saradnje sa Haškim tribunalom.



`Ministri u EU sa velikom pažnjom posmatraju dešavanja u SCG, pogotovo ima li pomaka ka punoj saradnji sa Haškim sudom, a puna saradnja mora podrazumevati hapšenje i izručenje Ratka Mladića i Radovana Karadžića`, rekao je Gauen.



Potpredsednik Labus rekao je, međutim, da je uveren da će razgovori sa EU početi u oktobru, ističući da je hapšenje Karadžića i Mladića sigurno uslov za članstvo u EU, ali ne i za otpočinjanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju.



`To je pitanje procesa. Mi smo dobili pozitivnu Studiju o izvodljivosti zato što smo napravili značajan pomak u saradnji sa Haškim tribunalom, posle toga je iz Brisela rečeno da treba da nastavimo tu saradnju i mi smo je nastavili. Na kraju tog procesa

sigurno je da će se svi koji su optuženi naći u Hagu`, rekao je Labus.


Miroljub Labus i Tanja Miščević najavili su i nastavak kampanje `Evropa kuca na tvoja vrata`, u okviru koje su vladini zvaničnici o evropskim integracijama razgovarali sa predstavnicima lokalnih vlasti i poslovnim ljudima iz osam gradova. Prema njihovim rečima ta kampanja će do kraja godine biti sprovedena u još sedam gradova.


Šef delegacije Evropske komisije u SCG Žozep Ljoveras podržao je kampanju `Evropa kuca na tvoja vrata`, ocenjujući da građanima Srbije mora biti jasno objašnjeno šta donosi integrisanje u EU.



`Moramo objasniti, ne samo mehanizme priključivanja, već i obaveze, prednosti i kolika je cena tog procesa`, naglasio je Ljoveras.