Skupština će doneti sve neophodne zakone do početka pregovora o pridruživanju EU

05. septembar 2005. |

Beograd, 5. septembar 2005. godine - Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković izjavio je juče da će republički parlament doneti sve neophodne zakone do početka pregovora o stablizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji u oktobru.

Marković je prilikom podnošenja izveštaja o tromesečnom radu Skupštine rekao da je u tom periodu već usvojeno 45 zakona, koji će zajedno sa sedam zakona koji se trenutno razmatraju i još 12 koji treba da se usvoje na predstojećim zasedanjima, zaokužiti set zakonskih obaveza naše zemlje za početak pregovora.


On je najavio da će predložiti Skupštini da 3. oktobra usvoji odluku kojom će naložiti Vladi Srbije da otpočne pregovore o evropskoj integraciji, čime će Skupština dati signal i izraziti svoje većinsko opredeljenje za početak pregovora i pristupanje EU.


Zakoni koji su uslov za pridruživanje biće centralno pitanje parlamenta u predstojćem periodu, naglasio je Marković i objasnio da će mnogi od njih predstavljati i okvir budućeg republičkog ustava.


Marković je ukazao na to da je ustav jedan od preduslova za završetak, a ne početak preovora o pridruživanju i da će brojni zakoni koji se u tom cilju usvajaju doprineti njegovoj lakšoj izradi.