Važna uloga parlamenta u pristupanju EU

22. jul 2005. |

Beograd, 22. jul 2005 - Sekretar Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević rekla je danas da parlament ima posebno važnu ulogu u procesu evropskih integracija.

Ona je na brifingu o ulozi parlamenta Srbije, Odbora za evropske integracije, kao i o ulozi vladajućih i opozicionih stranaka u pristupanju EU naglasila da poslanici čak moraju da podstiču vladu da što brže obavlja poslove važne za nastavak integracija.

Predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Ksenija Milivojević (G17Plus) rekla je da u tom odboru postoji konsenzus vlasti i dela opozicije o važnosti integrisanja u Evropsku uniju. Prema njenim rečima, predstavnici najveće opozicione stranke Srpske radikalne rekli su da neće učestvovati u radu Odbora jer smatraju da evropske integracije sada nisu prioritet zemlje. Izrazila je žaljenje zbog takvog stava, navodeći da je za brz put u Evropu potreban što širi konsenzus u društvu.

Ona je dodala da bez usvajanja novog ustava Srbija neće moći da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Navela je da u Srbiji sada ne postoji konsenzus o usvajanju ustava, podsećajući da je Slovenija na putu ka Evropi morala da dva puta menja ustav i oba puta je to urađeno veoma lako, uz saradnju opozicije.

Ksenija Milivojević je rekla da je prijatno iznenađena činjenicom da oko 40 odsto građana EU podržava ulazak SCG u Uniju, iako je državna zajednica po tome na pretposlednjem mestu, ispred Albanije. Ona je navela da to nije loš rezultat pošto je do pre pet godina Srbija bila poznata samo po `lošim stvarima`.

Član Odbora za evropske integracije Gordana Čomić (DS) izjavila je da u državi nema stranke koja se javno protivi ulasku u EU, mada postoje oni koji su skeptični po tom pitanju. Prema njenim rečima, to je zbog toga što se više od 70 odsto građana Srbije zalaže za pristupanje EU pa niko nema hrabrosti da se otvoreno suprotstavi tom stavu.

Gordana Čomić je pohvalila rad Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU, ali je naglasila da je problem što država još nema nacionalni plan razvoja.

Član Odbora Vojkan Tomić (DSS) govorio je o reformama u pravosuđu i nameri da se osnuje parlamentarni biro za evropske integracije koji će, pre svega, edukovati same poslanike o procesu evropskih integracija.