Bolja poslovna klima ubrzava evropske integracije

14. jul 2005. |

Beograd/Užice, 13. jul 2005. godine - Potpredsednik Vlade Republike Srbije i šef tima Republike Srbije za pregovore sa Evropskom unijom Miroljub Labus istakao je danas da u našoj zemlji postoje potencijali i u privredi, i društvu, i politici da se na putu ka EU krećemo mnogo brže nego do sada.

Labus je tokom posete Užicu u nastavku kampanje `Evropa kuca na tvoja vrata` izrazio uverenje da možemo veoma brzo da sprovedemo sve nužne reforme, uz napomenu da je na društvu da se opredeli za to kojom brzinom će da prilagodi i sebe i privredu evropskim integracijama.


On je istakao da je i Svetska banka u svom izveštaju od pre nekoliko dana potvrdila da se poslovna klima u našoj zemlji znatno poboljšala, što takođe doprinosi ubrzanim evropskim integracijama.


Labus je nakon sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave i privrednicima užičkog kraja naveo da je osnovna tema ovih razgovora bila kako će lokalna i državna uprava da funkcionišu u procesu evropskih integracija.


Između ostalog, bilo je reči i o tome šta čeka privredu ovog regiona na putu ulaska u Evropu, posebno kada budemo zaključili sporazum o slobodnoj trgovini jer se tim ugovorom kreira zona slobodne trgovine, rekao je Labus i dodao da je na nama i to u kojem roku ćemo da formiramo tu zonu.


Ministar trgovine, turizma i usluga Bojan Dimitrijević ocenio je da je turizam komparativna vrednost ovog regiona, koji predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih destinacija u Srbiji.

Dimitrijević je podsetio na to da je Ministarstvo, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) i Turističkom organizacijom Srbije (TOS) još pre godinu dana otpočelo proces regionalizacije u turizmu i dodao da novi zakon o turizmu predviđa obavezu da se formiraju specifične turističke regije.


Ministar zdravlja Tomica Milosavljević naveo je da je Zdravstveni centar u Užicu jedan od najvećih u Srbiji, u koji se investira 3,2 miliona evra sredstava od kredita Evropske investicione banke, što predstavlja najveće ulaganje u ovu ustanovu u poslednjih 30 godina.


Ambasador Španije u SCG Hoze Rijera Sikijer rekao je da posle današnjih razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave ima jasniju sliku ove regije u svetlu predstojećih pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. On je izrazio nadu da će kroz proces evropskih integracija početi nova era razvoja u ovom regionu. Prema njegovim rečima i Španija se sretala sa sličnim problemima na početku procesa ulaska u EU. On je ukazao na značaj transregionalne saradnje, uz napomenu da EU to podržava.


Kada je reč o finansijskoj podršci od strane EU, Sikijer je naveo da je osim novca iz zvaničnih fondova Unije bitno privući i strane investicije. On je istakao da će Španija nastaviti da podržava napore Srbije i Crne Gore u procesu pridruživanja, kao i da će podržati skraćivanje rokova za članstvo u EU.

Otpravnik poslova Delegacije Evropske komisije u SCG Dejvid Hadson naveo je da je u današnjim razgovorima sa predstavnicima lokalne samouprave zaključeno da postoji više oblasti u kojima i Užice i Srbija mogu da imaju koristi od evropskih integracija. Hadson je rekao da je tokom razgovora bilo reči i o mogućnostima većih investicija, kao i o tome na koji način Evropska komisija može da pomogne turizam u regionu i promociju izvoza.


Sekretar Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Republike Srbije Tanja Miščević ukazala je na važnost dva značajna događaja u pripremama Srbije za pregovore, a to su definisanje pregovaračke pozicije Evropske komisije i usvajanje Nacionalne strategije Srbije za pridruživanje SCG Evropskoj uniji na Odboru za evropske integracije Skupštine Srbije.