Evropska komisija predložila mandat za pregovore sa SCG

12. jul 2005. |

BRISEL, 12. jula 2005 - Evropska komisija predložila je danas mandat za pregovore o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Crne Gore i Evropske unije, sa ciljem da se unapredi integracija SCG u programe i strukture EU.

Evropska komisija je mandat za pregovore uputila na usvajanje šefovima diplomatija EU, koji se u ponedeljak sastaju u Briselu. Svoje mišljenje o mandatu potom će dati i sve zemlje članice EU.

Čim Savet ministara EU bude usvojio mandat, Komisija će, kako je saopšteno, što brže pokrenuti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa SCG.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da je želja EU da pregovori počnu 5. oktobra, na godišnjicu demokratskih promena u Beogradu.

U saopštenju Evropske komisije se ističe da je ključni cilj sporazuma unapređivanje ekonomskih i trgovinskih odnosa, sa perpspektivom uspostavljanja zone slobodne trgovine i uređivanja pitanja slobodnog kretanja radne snage, slobode osnivanja firmi, poslovanja na sektoru usluga i protoka kapitala.

Sastavni deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je, kako je navedeno, program izdašne finansijske pomoći u sklopu Kards pomoći za obnovu, razvoj i stabilizaciju.

Takođe se napominje da pregovori o SSP mogu biti prekinuti ako dođe do zastoja u sprovođenju ključnih uslova - i to prvenstveno zastoja u napretku ka uspostavljanju potpune saradnje s Haškim sudom.

Komisija je podvukla da je mandat sačinjen na temelju u aprilu usvojene povoljne Studije o izvodljivosti za pregovore o pridruživanju SCG sa EU i da će to biti prvi preferencijalni i sveobuhvatni sporazum između SCG i evropske dvadesetpetorice, kojim će biti uspostavljen i zvaničan politički dijalog SCG s Unijom.

Srbija i Crna Gora će se sporazumom obavezati na postepeno usklađivanje svog zakonodavstva sa zakonima EU - posebno na ključnim podrčjima unutrašnjeg, jedinstvenog tržišta Unije.

Od brzine usvajanja evropskih propisa i standarda i sposobnosti zemlje da izgradi kapacitete za primenu odredbi sporazuma, će zavisiti i brzina napredovanja Srbije i Crne Gore u pregovorima, ističe se u saopštenju Evropske komisije.

Više o tome:

Pročitajte ovde