Skupštinski odbor usvojio Strategiju za pridruživanje EU

12. jul 2005. |

BEOGRAD, 12. jula 2005. - Odbor za evropske integracije Skupštine Srbije usvojio je danas Nacionalnu strategiju Srbije za pridruživanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, prenosti agencija Beta.

Sednici Odbora prisustvovali su i potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus, predsednik parlamenta Predrag Marković, šef Misije OEBS-a u SCG Mauricio Masari, predstavnici Evropske komisije i britanske ambasade, kao zemlje koja predsedava EU.

Labus je izrazio očekivanje da će razgovori o stabilizaciji i pridruživanju EU početi 5. oktobra, ali je dodao da bi održavanje referenduma o državnom statusu Crne Gore sigurno uticalo na rokove za potpisivanje sporazuma.

Potpredsednik Vlade Srbije rekao je da bi u slučaju SCG pregovori mogli početi oko tehničkih i trgovinskih detalja da bi se kasnije, nakon što bude izvesna budućnost državne zajednice, prešlo i na politička pitanja.Labus je istakao da su svi uslovi za početak pregovora sa EU ispunjeni i posebno naveo saradnju sa Haškim tribunalom, intenzivan rad parlamenta, izmene Ustavne povelje SCG, rad na zaštiti ljudskih i manjinskih prava, unapređenje državne uprave.

Prema njegovim rečima, sporazum sa EU verovatno neće moći da bude potpisan bez usvajanja novog ustava Srbije, što sve stranke treba ozbiljno da shvate.

Naglasio je da će do septembra šest radnih grupa koje su oformljene pred početak pregovora sa EU sačiniti svoje platforme. Dodao je da bi pregovori mogli da budu završeni i za devet meseci, a da bi to bio `olimpijski rekord`.

`Mi shvatamo da je to trka preko mnogobrojnih prepreka, ali u parlamentu imamo partnera i podstrekača uz pomoć kojeg sledeće godine možemo da imamo sporazum sa EU`, rekao je Labus.

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković rekao je da je pred parlamentom Srbije `veliki posao`. On je na sednici Odbora ocenio da će Skupština Srbije, zbog mnogobrojnih zakona koje treba usvojiti, biti ključna institucija u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Poslanici članovi Odbora uglavnom su pohvalili Strategiju, ali su i izneli pojedine primedbe na dokument. Oni su naveli potrebu da Srbija usvoji strategiju društvenog i ekonomskog razvoja, poboljša regionalnu saradnju, postigne konsenzus o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima, poboljša odredbe koje se tiču malih i srednjih preduzeća.