Održana Peta nacionalna konferencija o prekograničnoj saradnji

21. oktobar 2016. | Beograd

Održana Peta nacionalna konferencija o prekograničnoj saradnji

Petu nacionalnu konferenciju o prekograničnoj saradnji, u organizaciji Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, otvorili su danas ministar zadužen za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Majkl Devenport i šef Jedinice u Generalnom direktoratu za regionalnu i urbanu politiku u Evropskoj komisiji Morej Giland. Tom prilikom predstavljeni su dosadašnji rezultati programa prekogranične i transnacionalne saradnje koji se sprovode u Republici Srbiji i okolnim zemljama, kao i nova finansijska perspektiva Evropske unije namenjena ovoj saradnji.

„Evropske integracije su deo unutrašnje razvojne politike Srbije i vlada je zauzela stav da sredstva iz fondova EU budu podrška reformama i razvoju na svim nivoima, od lokalnog do republičkog", istakla je ministarka Joksimović na otvaranju konferencije. 

Kao primere dobrog korišćenja tih sredstava ona je navela Mađarsku, Poljsku, Slovačku, ističući da su ove zemlje na taj način razvile svoju unutrašnju snagu i ekonomiju.

Joksimović je pozvala lokalne samouprave da urade dobru metodološku procenu, vide stvarne potrebe i učestvuju u projektima EU i istakla da je za period 2014-2020. godine, Srbiji odobreno više od 254 miliona evra za sprovođenje ovih projekata. 

Ministarka Joksimović je na konferenciji dodelila i nagrade za osam najboljih projekata prekogranične i transanacionalne saradnje. Nagrade su dodeljene sledećim projektima: Prekogranični razvojni potencijal kao osnova održivog razvoja (Srbija - Bugarska), Arheološko nasleđe bliže turistima (Srbija - Bugarska), Podrška okruženju bez alergena (Mađarska - Srbija), Implementacija centra za spasavanje i očuvanje prirode i sistem nadgledanja zdravlja životinja uz prekograničnu saradnju (Mađarska - Srbija), Zajednička pozorišna predstava: Sveobuhvatan i koherentan fokus na ljude koji žive u pograničnom regionu (Mađarska - Srbija), Zdravlje bez granica (Rumunija - Srbija), Sposobnosti rumunskih i srpskih vlasti za reagovanje u vanrednim situacijama (Rumunija - Srbija) i Jačanje kapaciteta Sektora za vendredne situacije u delovanju sa NUS-om i drugim opasnim sredstvima (Hrvatska - Srbija 2007 -2013). 

Na skupu je učestovalo više od 300 predstavnika institucija Vlade Republike Srbije, Evropske unije, regionalne i lokalne samouprave, akademske i stručne javnosti, medija, civilnog društva, kao i korisnika i potencijalnih korisnika Programa.