Petoro mladih državnih službenika iz Srbije odabrano za EU program usavršavanja i razmene

20. oktobar 2016. |

Petoro mladih državnih službenika iz Srbije odabrano za EU program usavršavanja i razmene

Evropska komisija i Britanski savet izabrale su petoro polaznika iz Srbije koji će učestvovati u regionalnom pilot programu usavršavanja i razmene “EU program za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu” koji finansira EU. Cilj ovog projekta je izgradnja administrativnih kapaciteta mladih državnih službenika u zemljama Zapadnog Balkana koji se bave pitanjima evropskih integracija i procesom pristupanja EU.

Ovaj program nastao je nakon što je na Samitu o Balkanu 2016. u Parizu potvrđena evropska perspektiva svih zapadnobalkanskih zemalja. Reformi javne uprave i dobroj upravi je još jednom data velika važnost u agendi pristupanja Uniji kao jednog od ključnih prioriteta.

Marija Simić, Miljana Đurčević i Aleksandar Simić iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, kao i Marina Nesić i Marina Lazić iz Ministarstva finansija iduće nedelje će otputovati u Pariz da zajedno sa još 25 polaznika iz regiona Zapadnog Balkanapohađaju intenzivnu tronedeljnu obuku koju nudi Škola za javne politike (School of Public Affairs) prestižnog univerziteta za političke nauke SciencesPo, posle koje će steći diplomu za menadžment i javne politike (“Exectuive certificate in management and public policy”).

Na prijemu koji je ovim povodom održan u EU info centru u Beogradu šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Majkl Davenport poručio je da je na Pariskom samitu doneta važna odluka o počinjanju sistematskog rada na povezivanju mladih profesionalaca iz administracija zemalja u regionu i da je zadovoljan što će petoro mladih iz Srbije sledeće godine učestvovati u razmeni u okviru državne uprave u regionu.

Direktorka Britanskog saveta za Srbiju Kler Sirs rekla je da zadovoljna što jeBritanskisavetpartner koji sprovodi projekat koji se, pored usavršavanja pojedinaca, koristi i za povezivanje u regionu.

Cilj EU programa za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu je da doprinese napretku u procesu pristupanja i produbi regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu kroz podizanje kapaciteta sledeće generacije državnih službenika i kreatora javnih politika. Po završetku obuke u Parizu u oktobru i novembru, mladi profesionalci će 2017. učestvovati u programu razmene u državnoj upravi druge zemlje u regionu.

Da bi dodatno ojačale ovaj proces, Evropska komisija i Vlade zapadnobalkanskih zemalja su se dogovorile o realizaciji jednogodišnjeg pilot projekta pod nazivom “EU program za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu” koji će omogućiti mladim državnim službenicima da pohađaju menadžerski program obuke, a potom i učestvuju u programu razmene u drugoj zemlji u regionu.

Projekat finansira Evropska komisija, a sprovodi Britanski Savet.