„Primenjena nostalgija“ u Kovinu

05. septembar 2016. |

Nedelja Holandije u Kovinu, održaće se od 5. do 10. septembra u Centru za kulturu Kovin, u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Holandije u Srbiji i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Povod za organizaciju nedelje "Holandija u Kovinu" je i završetak holandskog predsedavanja Savetom Evropske unije, a tom prilikom je nedavno organizovan Orange Week u Beogradu približio publici kulturnu i sociološku stranu ove zemlje nizom događaja. Ovom prilikom, deo programa biće predstavljen i kovinskoj publici. Tokom ove nedelje i u Kovinu će biti organizovana izložba fotografija Beograda i Amsterdama, deo projekta “Primenjena nostalgija”.

Projekat "Primenjena nostalgija" je zamišljen kao serija zajedničkih izložbi fotografija dva fotografa - jednog iz Srbije i drugog iz zemlje predsedavajuće Evropskoj uniji. Autor iz Srbije, Marko Rupena boravio je u Amsterdamu u decembru 2015. godine i fotografisao mesta, događaje, scene i ljude koji su ga podsetili na Beograd. Dva meseca kasnije, autorka iz Holandije Ilvi Niokekćin posetila je Beograd i fotografisala grad i njegove stanovnike okom „nostalgičnog“ fotografa. Osnovna ideja “Primenjene nostalgije” je kulturna saradnja, promocija Srbije u državama članicama EU, kao i zemalja članica EU u Srbiji.

Izložba je inicijativa Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, sa ciljem da se unapredi kulturna saradnja i promoviše zemlja koja predsedava Evropskoj uniji, kao i da se promoviše Srbija i pruži joj se podrška na putu u Evropsku uniju. Pre Kovina, izložba je bila otvorena u Beogradu i Vršcu.