Proslava Dana Evrope u Krupnju

11. maj 2016. |

Kancelarija za evropske integracije, u saradnji sa EU info centrom i Centrom za promociju nauke, proslaviće ove godine Dan Evrope u Krupnju, opštini koju su 2014. pogodile katastrofalne poplave i čiju je obnovu Evropska unija značajno pomogla.

Organizatori su za decu iz osnovne škole „Borivoje Ž. Milojević“ pripremili predstavu „Kako su drvo i cvet spasili svet“, u izvođenju dečijeg pozorišta „Čarapa“. Cilj predstave, za koju će ulaznica biti pet iskorišćenih limenki, je da najmlađima ukaže na značaj reciklaže u proizvodnji energije i očuvanju životne sredine. Pored predstave, učenici od šestog do osmog razreda će imati priliku da učestvuju u kvizu znanja „Šta znaš o Evropi?“, nakon čega će pobedničkom timu biti uručeni prigodni poklon paketi.

Krupanj je jedna od opština koja je pretrpela najveću štetu od poplava i klizišta, izazvanih obilnim kišama u maju 2014. Ukupna šteta u opštini procenjena je na oko milijardu i po dinara (12,5 miliona evra), dok je Evropska unija za obnovu od poplava u Krupnju donirala oko 5.605.800 evra.

Dan Evrope - 9. maj, proslavlja se u znak sećanja na 1950. godinu kada je na predlog tadašnjeg ministra spoljnih poslova Francuske Roberta Šumana uspostavljena nadnacionalna organizacija za upravljanje industrijom uglja i čelika, preteča moderne Evropske unije.