Održan treći sastanak Nacionalnog odbora za investicije

10. mart 2016. |

Na trećem sastanku Nacionalnog odbora za investicije, zaključeno je da je u fazi pripreme 18 strateški relevantnih infrastrukturnih projekata vrednosti 1,9 milijardi evra, među kojima je i izgradnja auto-puta od Niša do Prištine. Vlada Srbije projekte namerava da realizuje na takav način da osigura najpovoljnije uslove finansiranja koristeći bespovratna sredstva EU, sredstava povoljnih zajmova međunarodnih finansijskih institucija, sredstva ostalih razvojnih partnera, kao i sredstva iz budžeta Srbije, rekla je ministar bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović

Detaljnom analizom projekata utvrdili smo sve pripremne korake koje moramo da obavimo kako bi projekti bili efikasno realizovani, poručila je ministarka Joksimović u uvodnom delu sastanka. Među tim projektima, pored auto-puta Niš–Priština su, rekla je ministarka, i gradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Novom Sadu, modernizacija železničke pruge na Koridoru 10 na nekoliko deonica, postrojenje za preradu voda u Nišu.

Vlada je do sada obezbedila 166,2 miliona evra za finansiranje projekata sa Jedinstvenog pregleda prioritetnih infrastrukturnih projekata. Uslovi kojima se ti projekti finansiraju su veoma povoljni, rekla je ministarka.

Projekat modernizacije pruge od Niša ka granici s Makedonijom, tačnije deonica Niš–Brestovac od 23 kilometara, biće finansirana 75 odsto iz bespovratnih sredstava, a ostalo iz budžeta Srbije, precizirala je Joksimovićeva. Dodala je i da je ukupna vrednost projekata koje će Srbija predložiti EK za finansiranje u ovoj godini iznositi 281 milion evra, od čega će 180 miliona biti bespovratna sredstava.

Skupu je prisustvovao i šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport koji je istakao da je evidentan napredak Srbije na putu evropskih integracija. Prema njegovim rečima, resursi Srbije za kapitalne investicije često su oskudni što stvara potrebu za uspostavljanjem sistema za investiciono planiranje i prioritizaciju i stvaranje efikasnijeg načina za korišćenje tih limitiranih resursa.Kaže da su pred Srbijom sve značajnije investicije, koje će biti neophodne i za napredak u pregovorima sa Evropskom unijom i da je ovaj komitet dobra priprema za sve što čeka Srbiju.

Treći sastanak Nacionalnog odbora za investicije su otvorili ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović, ministar finansija Dušan Vujović i ambasador EU u Beogradu Majkl Devenport, a učestvovali su i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, kao i predstavnici relevantnih ministarstava, Evropske komisije, ambasada i međunarodnih finansijskih institucija.

Osnivanjem Nacionalnog odbora za investicije 2014.godine, Vlada Republike Srbije uspostavila je jedinstveni sistem za planiranje, pripremu i implementaciju nacionalnih infrastrukturnih investicija.