Predstavnici EU i Srbije u Beogradu razgovarali o realizaciji programa u okviru IPA

09. mart 2016. |

Ksenija Milenković, v.d. direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji kopredsedavali su zajedničkim sastankom Odbora za praćenje sprovođenja IPA i Odbora za praćenje sprovođenja I komponente IPA u Republici Srbiji.

Članovi oba odbora su istakli značaj nacionalnih sektorskih politika i strategija kao osnove za sprovođenje EU projekata i programa, povezujući ih sa planiranjem i realizacijom budžeta.

Pohvaljen je i napredak u pripremi strateški relevantnih projekata, posebno kroz uspostavljanje Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata za velike investicione projekte.

Na sastanku se govorilo o dva ključna izazova: (a) obezbeđivanju dovoljnih kapaciteta institucija za upravljanje programima i projektima u Republici Srbiji; (b) prevazilaženju “uskih grla” u vezi sa infrastrukturnim projektima u oblasti životne sredine na nivou opština. Majkl Devenport je naglasio značaj preduzimanja odlučnih aktivnosti sa ciljem prevazilaženja ovih izazova, kako bi se obezbedila još bolja upotreba fondova Evropske unije u budućnosti.

Učesnici sastanka su informisani o pravovremenoj i efikasnoj pomoći Evropske unije Srbiji u saniranju posledica poplava i prilikom prelaska migranata i izbeglica preko njene teritorije.

IPA je glavni finansijski instrument Evropske unije za pomoć Srbiji pri pristupanju EU. Evropska unija je u periodu 2014 – 2020 za Srbiju opredelila bespovratnu pomoć u iznosu od 1,5 milijardi evra. EU je najveći donator u Srbiji i u proteklih 15 godina donirala je više od tri milijarde evra pomoći namenjenih njenom razvoju.

Odbor za praćenje IPA sastaje se jednom, a Odbor za praćenje I komponente dva puta godišnje, kako bi pratili sprovođenje finansijske pomoći i realizaciju projekata finansiranih iz IPA u Republici Srbiji.