U Briselu održan treći sastanak Pododbora za transport, energetiku, zaštitu životne sredine, klimatske promene i regionalni razvoj

07. mart 2016. |

U okviru tela za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju,u Briseluje2. i 3. marta 2016. održan treći sastanak Pododbora za transport, energetiku, zaštitu životne sredine, klimatske promene i regionalni razvoj, između predstavnika Evropske komisije i nadležnih institucija Republike Srbije. Sastankom su kopredsedavali Xristos Makridis iz Generalnog sekretarijata za politiku susedstva i pregovore o proširenju i Dejan Trifunović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na sastanku su razmotrena pitanja iz sledećih oblasti: unutrašnje tržište prirodnog gasa i električne energije, energetske interkonekcije i infrastrukturni projekti, sigurnost snabdevanja, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije, nuklearna sigurnost i zaštita od zračenja, regionalni razvoj, klimatske promene, nacionalni inventari i projekcije emisija gasova sa efektom staklene bašte, transportna infrastruktura, transportna politika, drumski transport, železnički i intermodalni transport, unutrašnji vodni putevi, vazdušni transport, pomorski transport, upravljanje otpadom, kvalitet vazduha, kvalitet voda, zaštita prirode, industrijsko zagađenje i upravljanje rizicima, hemikalije, buka i finansijska sredstva za zaštitu životne sredine.

U radnom delu sastanka predstavnici Srbije su predstavili napredak ostvaren od poslednjeg sastanka Pododbora održanog 2015.