Održana druga Međuvladina konferencija o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji

15. decembar 2015. |

U Briselu je 14. decembra 2015. godine održana druga Međuvladina konferencija o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, na kojoj su otvorena prva dva od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja. Otvoreno je Poglavlje 32 o finasijskom nadzoru i Poglavlje 35 o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Delegaciju Republike Srbije na Konferenciji predvodio je predsednik Vlade Aleksandar Vučić, a činili su je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joskimović, ministar finansija Dušan Vujović i šef Pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević. U prisustvu predstavnika zemalja članica, Evropsku uniju na drugoj Međuvladinoj konferenciji predstavljali su ministar spoljnih poslova Luksemburga i predsedavajući EU Žan Aselborn i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, koji je naglasio da otvaranjem poglavlja o pristupanju Evropskoj uniji Republika Srbija postaje stabilnija, bliža EU i privlačnija za strane investicije.

Drugu Međuvladinu konferenciju o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji otvorio je predsedavajući EU, ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn. Pored njega, komesara Hana i predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji je naglasio da cilj Srbije jeste članstvo u EU, ali da je za nju još važniji cilj usklađivanje sa evropskim vrednostima radi poboljšanja ukupnog kvaliteta života u Srbiji, na Konferenciji su govorili i ministri spoljnih poslova Austrije, Grčke i Mađarske, francuski državni sekretar za evropske poslove, kao i zamenik ministra spoljnih poslova Češke.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić izjavili su uoči otvaranja prvih poglavlja da je srpska strana apsolutno spremna i da želi da završi pregovore do kraja 2019. godine. Zvaničnici u Evropskoj komisiji su još u fazi skrininga bili saglasni da su srpske vlasti dobro pripremljene i da je srpska državna uprava sposobna da iznese teret dugih i zahtevnih pregovora. Otvaranje prvih poglavlja u pregovorima o članstvu u EU predstavlja ne samo priznanje za sve što je Vlada Republike Srbije uradila, već je i pokazatelj da je Srbija nezaustavljivo na evropskom putu i da teži društvu utemeljenom na evropskim vrednostima.

Prema ocenama evropskih zvaničnika, Međuvladina konferencija ne predstavlja samo tehničko otvaranje prvih poglavlja, već je reč o novoj fazi u procesu evropskih integracija Srbije, čije reforme, napredak u dijalogu sa Prištinom i doprinos boljim regionalnim odnosima su bili presudni za korak koji je načinjen.

Sledeća poglavlja koja bi Srbija mogla da otvori već u prvoj polovini sledeće godine su poglavlja 23 o pravosuđu i osnovnim pravima i 24 o pravdi, slobodi i bezbednosti.