Održana konferencija povodom otvaranja Jadransko-jonskog (ADRION) programa transnacionalne saradnje 2014-2020. i najavljen javni poziv za prikupljanje projektnih predloga

23. decembar 2015. |

Konferencija povodom otvaranja Interreg Jadransko-jonskog programa transnacionalne saradnje za koji je Evropska unija izdvojila 83,5 miliona evra iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i 15,7 miliona evra iz IPA II fonda za period 2014-2020. godine, održana je 9-10. decembra 2015. godine u Bolonji, u organizaciji Upravljačkog tela Programa, italijanske regije Emilija-Romanja. Događaju su prisustvovali predstavnici programskih tela, Evropske komisije, nacionalnih, regionalnih, lokalnih organa vlasti sa programske teritorije, i potencijalni učesnici na budućem konkursu za prikupljanje projektnih predloga, uključujući naučno-istraživačke institucije, privredne komore, organizacije civilnog društva i privatni sektor.

Na konferenciji su predstavljeni tematski prioriteti i ciljevi Jadransko-jonskog Programa koji obuhvata teritoriju osam zemalja - Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, kao i njegova veza sa Strategijom EU u jadransko-jonskom regionu. Održane su dve panel diskusije o sličnostima i razlikama transnacionalnih programa koji pokrivaju teritoriju Jadransko-jonskog regiona (Program Mediteran, Program Balkan-Mediteran i Jadransko-jonski program) i o izazovima u Jadransko jonskom regionu. Zaključeno je da će Upravljačka tela programa održavati redovnu komunikaciju i da će se u okviru programa raditi na nalaženju rešenja za nove izazove u regionu uključujući i migrantsku krizu.

Najavljeno je otvaranje javnog poziva za prikupljanje predloga projekata početkom 2016. godine i predstavljena su osnovna pravila za konkurisanje. U drugom delu konferencije, učesnici su predstavili projektne ideje u okviru svakog od pet posebnih ciljeva Programa i uputili poziv zainteresovanim institucijama sa programskog područja da zajednički dalje razvijaju navedene projektne ideje i pripreme projektne predloge.

Na programskom sajtu www.adrioninterreg.eu možete naći prezentacije sa konferencije i snimke panel diskusija.