U Briselu večeras otvaranje prvih poglavlja

14. decembar 2015. |

Na Drugoj Međuvladinoj konferenciji Republike Srbije i EU, koja se večeras održava u Briselu, biće otvorena dva od 35 pregovaračkih poglavlja - Poglavlje 32 o finasijskom nadzoru i Poglavlje 35, o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Na konferenciji učestvuju: delegacija Srbije – premijer Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joskimović, predstavnici Evropske komisije - šef diplomatije Luksemburga, predsedavajući EU Žan Aselborn, visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, kao i predstavnici 28 zemalja članica.

Evropski komesar za proširenje rekao je da otvaranjem poglavlja o pristupanju Evropskoj uniji Srbija postaje stabilnija, bliža EU i privlačnija za strane investicije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić izjavili su uoči otvaranja prvih poglavlja da je srpska strana apsolutno spremnai da želi da završi pregovore do kraja 2019.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji su u fazi skrininga bili saglasni da su srpske vlasti dobro pripremljene i da je srpska državna uprava sposobna da iznese teret dugih i zahtevnih pregovora.