Region privržen evropskim integracijama uz podršku EU

27. novembar 2015. |

U okviru platforme za saradnju institucija koje su u regionu nadležne za evropske integracije, danas se u Skoplju održava sastanak na visokom nivou na temu reformi u procesu pristupanja zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Otvarajući skup, Fatmir Besim, potpredsednik Vlade Makedonije zadužen za evropske integracije i naglasio je značaj koji saradnja u ovoj oblasti ima za sve u regionu, kao i potrebu da se ta saradnja dalje unapređuje kako bi napredak ka EU bio brži i efikasniji. Prema njegovim rečima, u fokusu je nova Staretegija proširenja EU koja je objavljena zajedno sa izveštajima o napretku početkom novembra 2015, kao i zaključci i preporuke koje nam ti dokumenti daju za dalje planiranje reformi. Posebno je zahvalio Nemačkoj organizaciji za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ), na pružanju podrške i povezivanju institucija koje se u regionu bave evropskim integracijama, kao važnoj platformi za ujedinjavanje pojedinačnih napora ka zajedničkom cilju.

Ksenija Milenković v.d. direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, ukazala je da nova metodologija izveštaja o napretku i nova strategija proširenja, uprkos prvobitnim najavama o usporavanju procesa integracije regiona u EU u momentu kada je Evropska komisija otpočela mandat 2014, pokazuju da se tempo proširenja nastavlja prema očekivanjima iz regiona.

„Tumačeći ove dokumente jasna je orijentacija Komisije da podrži proces proširenja. U slučaju Srbije to znači otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sredinom decembra, naglasila je Milenković i dodala da Komisija i države članice ostaju privržene procesu proširenja i to je možda i najvažniji element strateškog okvira objavljenog nedavno“, istakla je Milenković.