Kancelarija u Zagrebu predstavila rezultate u stručnom usavršavanju državnih službenika

02. novembar 2015. |

Na skupu koji danas u Zagrebu organizuje Centar izvrsnosti Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije predstavila je dosadašnje rezultate u stručnom usavršavanju državnih službenika u pristupanju naše zemlje Evropskoj uniji. Ivana Đurić, pomoćnik direktora za komunikacije i obuku istakla je da je Kancelarija od 2005. godine naovamo, organizovala više od 520 obuka u kojima je učestvovalo 18050 državnih službenika, uključujući i 56 stažiranja, od kojih je 15 bilo namenjeno predstavnicima lokalnih samouprava. Pokazalo se da tako stečeno znanje ima najveći uticaj na unapređenje rada kako institucija iz kojih stažisti dolaze, tako i na njihov lični razvoj.

Imajući u vidu visok kvalitet ekspertize koju Kancelarija dobija, efikasnost i fleksibilnost u odgovoru na potrebe za obukom u pripremi pregovaračkih pozicija Srbije za pregovore sa EU, posebno je ukazano na važnost saradnje sa Centrom izvrsnosti. Zajednički smo organizovali deset seminara za 251 člana pregovaračkih grupa iz Srbije u pripremi najpre skrininga, a sada i pregovaračkih pozicija.

Predstavnici Centra izvrsnosti i Kancelarije saglasili su se da je ista pravna tradicija, nedostatak jezičke barijere, ali i činjenica da Hrvatska ima najsvežije iskustvo okončanih pregovora, odlična osnova za dalju saradnju u procesu evropskih integracija i osnov za unapređenje odnosa u regionu.