Srbija dobija 2,3 miliona evra bespovratne pomoći za rešavanje pitanja migranata

29. oktobar 2015. |

U petak, 30. novembra, biće potpisan Sporazum o bespovratnoj pomoći između Republike Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope, pod nazivom -Sistem stalne isporuke pomoći migrantskoj populaciji u Srbiji. U ime Vlade Republike Srbije sporazum potpisuju Jadranka Joksimović, ministar zadužen za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a u ime Banke za razvoj Saveta Evrope Stefan Selen, zamenik generalnog direktora.

Na osnovu Sporazuma odobrava se bespovratna pomoć u iznosu od 2.300.000 evra koji će biti usmereni na zadovoljavanje najhitnijih potreba migranata u prihvatnim centrima i podršku za funkcionisanje ovih centara – obezbeđivanje najneophodnije podrške u vidu hrane, medicinskih sredstava, ljudstva i opreme.

Od početka ove godine kroz Srbiju je prošlo više od 316.000 migranata koji uglavnom dolaze iz pravca Grčke i Makedonije i skoro svi su u tranzitu. Republika Srbija je uložila velike napore kako bi migranti koji prolaze kroz našu teritoriju bili registrovani i kako bi im bio pružen smeštaj, hrana i voda i neophodna medicinska pomoć.