Kancelarija u utorak na 60. Beogradskom sajmu knjiga

26. oktobar 2015. |

Kancelarija za evropske integracije će u utorak, 27. oktobra od 13 do 16 časova, na Beogradskom sajmu knjiga, na štandu Delegacije Evropske unije u Srbiji (hala 4), i ove godine predstaviti svoju izdavačku delatnost.

Ksenija Milenković v.d. direktor Kancelarije za evropske integracije predstaviće posetiocima Sajma Vodičkroz pregovore Srbije i Evropske unije, prvu publikaciju koja daje detaljan pregled svih koraka složenog pregovaračkog procesa i sadržaja svakog od 35 pregovaračkih poglavlja ponaosob. Objavljivanje ovog Vodiča od višestrukog je značaja za domaću javnost i predstavlja deo programa Kancelarije za evropske integracije namenjen pripremi i jačanju administrativnih kapaciteta za proces pregovora Srbije i EU, kao i informisanju javnosti o pristupnim pregovorima. Državni službenici direktno uključeni u pregovaranje, akademska zajedinica, privrednici, predstavnici sindikata i nevladinog sektora, kao i svi zainteresovani građani imaju mogućnost da pomoću ovog vodiča provere i unaprede svoje znanje o pregovaračkom procesu.

Pored Vodiča, Kancelarija će u utorak, premijerno prikazati i svoj prvi kratki animirani film o procesu pregovaranja O nama se radi, koji za cilj ima da na popularan način građanima približi i razjasni komplikovan administrativni proces pregovora za članstvo Srbije u EU.

Takođe, Kancelarija i Beogradska otvorena škola će u utorak na Sajmu knjiga, predstaviti i unapređenu mobilnu aplikaciju Evropa za poneti, prilagođenu regionalnim jezicima svih zemalja Zapadnog Balkana, koje se nalaze na putu za članstvo u EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija), kao i onima koje su već članice EU (Hrvatska). Reč je o aplikaciji, izrađenoj u okviru projekta Evropa za poneti – unapređenje informisanja mladih o Evropskoj uniji i procesu evropskih integracija, koji realizuje Beogradska otvorena škola uz podršku Kancelarije za evropske integracije. Aplikacija sadrži sve relevantne informacije o mogućnostima koje Evropska unija pruža mladima u pogledu obrazovanja, volontiranja, putovanja i rada u EU.

Takođe, na štandu Delegacije, građani će u utorak imati priliku da dobiju sve informacije u vezi sa procesom pristupanja Srbije EU, ali i besplatne primerke brošura, publikacija i drugog promotivnog materijala Kancelarije za evropske integracije.