Održan donatorski koordinacioni sastanak o migracijama

01. oktobar 2015. |

Donatorski koordinacioni sastanak o migracijama održan je  30. septembra u Beogradu. Sastankom kopredsedavaju Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Cilj sastanka je informisanje  donatorske zajednice o trenutnom stanju u Srbiji u vezi sa masovnim prilivom migranata, o potrebama Republike Srbije za međunarodnom pomoći i mehanizmima koordinacije, kao i razmena informacija o međunarodnoj podršci u   domenu migrantske krize. 

Uredbom Vlade u junu 2015. je osnovana Radna grupa za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova. Republika Srbija se trenutno suočava sa masovnim prilivom migranata. Od početka ove godine više od 145.000 migranata prošlo je kroz Republiku Srbiju, koji dolaze, uglavnom, iz pravca Grčke i Makedonije. Od juna, kada je počeo priliv migranata, veliki broj - 113,364 ušao je u Srbiju, a većina pristiglih, skoro 75 odsto, je poreklom iz Sirije. Skoro 100 odsto od tih lica su u tranzitu kroz Srbiju, iako su svi imali priliku da traže azil.

Republika Srbija je uložila velike napore kako bi lica koja prolaze kroz našu teritoriju bila registrovana i kako bi im bila pružena neophodna medicinska i socijalnog pomoć - hrana, voda i smeštaj. Priliv migranata je u odnosu na 2014. povećan za 1.000 odsto te je Srbiji neophodna dodatna pomoć u rešavanju problema migranata.