Srbija bi naredne godine mogla dobiti status pridruženog člana EU

21. jun 2005. |

Kraljevo, 20. jun 2005. godine - Potpredsednik Vlade Republike Srbije i šef pregovaračkog tima Republike Srbije za pregovore sa Evropskom unijom Miroljub Labus izjavio je danas tokom posete Kraljevu, u okviru nastavka višemesečne kampanje `Evropa kuca na tvoja vrata`, da je od izuzetne važnosti da naša država što pre dobije status pridruženog člana EU jer će to dovesti do više direktnih stranih investicija.

Labus je istakao da bi Srbija već sledeće godine mogla dobiti status pridruženog člana, a do 2008. i status kandidata za priključenje EU.



Potpredsednik Vlade je sa ambasadorom Slovačke u Srbiji i Crnoj Gori Igorom Furdikom i sekretarom Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Srbije Tanjom Miščević razgovarao u Kraljevu sa predstavnicima lokalne samouprave i privrednicima, a takođe je obišao i Zdravstveni centar `Studenica`, u kojem je Ministarstvo zdravlja uvelo novi model obezbeđivanja zdravstvenih usluga.



Na konferenciji za novinare Labus je rekao da bi bio zadovoljan kada bi Srbija mogla da ponovi `slovački model` koji je primenjen prilikom pridruživanja ove zemlje Uniji.



Slovačka je zaostajala sa reformama sve do 1998. godine, a onda je za sedam godina napravila veliki pomak, objasnio je Labus i napomenuo da je na taj način Slovačka uspela da stigne i prestigne mnoge druge zemlje koje su pre nje ušle u EU.



On je naveo da je sa čelnicima lokalne samouprave razgovarao o odnosu lokalne samouprave i Vlade Srbije, uz napomenu da je najveća pažnja u razgovorima bila posvećena decentralizaciji. Labus je dodao da je razgovarano i o tome kako da se obezbedi da sistem dobro funkcioniše, odnosno da se uspostavi kvalitetna koordinacija između lokalne samouprave i Vlade.



Takođe, bilo je reči i o finansiranju lokalnih projekata, od kojih je najznačajniji projekat vredan 7,5 miliona evra, a njime bi bilo obezbeđeno uredno snabdevanje čistom vodom u ovom regionu, ukazao je potpredsednik Vlade.



Labus je apelovao da se ovaj projekat što pre formuliše kako bi Vlada mogla da dâ garancije za zaduživanje opštine kod Evropske investicione banke ili kod Evropske banke za obnovu i razvoj.



Tokom susreta sa privrednicima bilo je reči o tome kako preorijentisati privredu ka izvozu, što bi dalje moglo da pomogne razvoj celog kraljevačkog regiona, naveo je Labus. On je rekao da je na pitanje privrednika zašto Srbija treba da bude u EU odgovorio na način koji su oni najbolje razumeli, a to je da Srbija treba da bude u EU da bi imala što veće tržište za izvoz, i podsetio da je već sada 70 odsto izvoza usmereno u zemlje Unije.



Ambasador Furdik je izrazio zadovoljstvo realnim pristupom problemu koji su pokazali kraljevački privrednici i lokalni zvaničnici. On je istakao da Srbiju treba da ohrabri to što je Slovačka prošla kroz slično iskustvo, uz napomenu da je važno završiti privatizaciju i sprovesti planove koje imaju privrednici.



Tanja Miščević je podsetila da je cilj kampanje `Evropa kuca na tvoja vrata` pojašnjavanje gde smo i šta radimo u procesu evropskih integracija Srbije. Ovaj proces mora biti jasan svakom građaninu, naglasila je ona.