Pokrenuta javna rasprava o Izveštajuo strateškoj proceni na životnu sredinu (SPU) Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija 2014 – 2020.

30. septembar 2015. |

Na predlog Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije i Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija za period 2014 – 2020, pokrenuta je javna rasprava u vezi sa dopunama i izmenama dokumenta Izveštaj o strateškoj proceni na životnu sredinu (SPU) Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija 2014 – 2020.

Javna rasprava o ovom dokumentu vodiće se u periodu od 28. septembra do 28. oktobra 2015. Napominjemo da dokument nije preveden na srpski i da je dostupan samo na engleskom, kao zvaničnom jeziku Programa.

U procesu pripreme programa prekogranične saradnje EU za period 2014 – 2020, Evropska komisija je u septembru dostavila zvanične komentare na dokument Operativni program Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija za period 2014-2020. godine. U skladu sa komentarima, Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija za period 2014-2020. godine koji je urađen u martu 2015. godine,stavlja se na uvid javnosti da bi se kroz proces javne rasprave osigurala transparentnost procesa odlučivanja, a u skladu sa Zakonom o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu („Sl. glasnik RS“, br. 135/2004 i 88/2010).

Učesnici u javnoj raspravi su predstavnici relevantnih državnih organa i nevladinog sektora, stručna i druga zainteresovanalica.

Komentare o dokumentu možete poslati na sledeće e-adrese: kginic@mei.gov.rs i idavidovic@mei.gov.rs, zaključno sa 28.oktobrom 2015. godine.

Tačan datum i mesto održavanja javnih rasprava biće objavljeni naknadno.

Javna rasprava postavljena je i na portalu eUprave, na linku.

Dokumenta:

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija za period 2014-2020. godine (na engleskom jeziku).

Operativni program Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija za period 2014-2020. godine.

Netehnički pregled strateške procene uticaja na životnu sredinu.

J. Joksimović: Srbija će pomoći BiH na evropskom putu

23. februar 2018. | Banjaluka

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Banjaluci da je Srbija kao trenutni lider u procesu evropskih integracija konstruktivna i spremna da pomogne susednim zemljama i naglasila da će srpsko ministarstvo pomagati i dalje BiH u pripremi odgovora za upitnik Evropske komisije.

„Srbija je tu i Srbija je konstruktivna i hoće da svoju ulogu lidera u procesu zajedno sa Crnom Gorom, onako kako je strategija i prepoznala, ispuni na pravi način“, rekla je Joksimović na konferenciji „Zapadni Balkan i članstvo EU - jača regionalna saradnja u cilju bržeg procesa evropskih integracija“, koja se održava u Banjaluci.

J. Joksimović: Pokazali smo da naše lokalne samouprave umeju da koriste novac koji dolazi iz EU

22. februar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je Evropski progres, program koji je namenjen održivom i regionalnom razvoju, imao brojne pozitivne efekte za 34 opštine jugozapada i jugoistoka Srbije. U njima je, kaže Joksimović, otvoreno novih 700 radnih mesta, a očekuje se da će u narednih godinu, dve, biti još 850. Joksimović ističe da je otvoreno 94 preduzeća, te da su neka od njih povećala izvoz, a program Evropski progres je omogućio da se uredi i lokalna infrastruktura.

Seminar „Elektronska platforma za razmenu podataka u procesu pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji“

21. februar 2018. | Ministarstvo za evropske integracije

Seminar „Elektronska platforma za razmenu podataka u procesu pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji“.

Vreme održavanja: 21. febrzar 2018.

Mesto održavanja: Ministarstvo za evropske integracije.

Organizacija: Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Seminar „Elektronska platforma za razmenu podataka u procesu pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji“

20. februar 2018. | Ministarstvo za evropske integracije

Seminar „Elektronska platforma za razmenu podataka u procesu pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji“.

Vreme održavanja: 20. februar 2018.

Mesto održavanja: Ministarstvo za evropske integracije.

Organizacija: Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Uskoro elektronska platforma za razmenu podataka u pregovorima o pristupanju Srbije EU

20. februar 2018. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), organizovalo je prvu u nizu radionica o uspostavljanju i funcionisanju elektronske platforme za razmenu podataka u procesu pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, namenjenu članovima Pregovaračkog tima, sekretarima i zamenicima sekretara pregovaračkih grupa, kao i predstavnicima MEI koji prate određena pregovaračka poglavlja. Učesnici radionice imaće priliku da steknu uvid u tehničke mogućnosti, kao i način korišćenja Platforme.

Taeks ekspertska misija: Priprema nacrta zakona o klimatskim promenama, 19-23. februar; Korisnik – Ministarstvo zaštite životne sredine

19. februar 2018. | Beograd

Taeks ekspertska misija: Priprema nacrta zakona o klimatskim promenama, 19-23. februar. Korisnik - Ministarstvo  zaštite životne sredine

Taeks seminar: Učešće farmera u mreži podataka o računovodstvu na farmama, 19-20. februar; Korisnik – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

19. februar 2018. | Beograd

Taeks seminar: Učešće farmera u mreži podataka o računovodstvu na farmama, 19-20. februar.

Korisnik - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Raspisan konkurs za studentske radove o Evropskoj uniji

19. februar 2018. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije raspisuje konkurs za tri najbolja studentska rada u oblasti evropske integracije i procesa pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji kako bi podstaklo mlade akademske građane da se uključe u argumentovanu debatu u vezi sa članstvom naše zemlje u Evropskoj uniji.

Podrška Mađarske Srbiji i postignutim standardima

16. februar 2018. | Budimpešta

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Mađarska pruža snažnu podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, a posebno njen ministar spoljnih poslova Peter Sijarto koji je, kako je napomenula, već dokazani prijatelj politike proširenja na Srbiju i zagovara njen brži napredak ka EU.

Stvaramo ambijent za kvalitetniji život

13. februar 2018. | Beograd

Mi ćemo, kao i do sada, vredno i odgovorno raditi na sprovođenju reformi - prevashodno zbog interesa građana i obećanja koje smo im dali, tako da članstvo u EU dolazi na kraju kao logičan sled aktivnosti.

Strategija o proširenju EU jasan je i pozitivan politički signal, ali i pokazatelj poštovanja naše države i građana, koja dodatno podstiče proces reformi i transformaciju našeg društva. Sa druge strane, nastavak reformi u oblasti vladavine prava u vrhu je prioriteta Vlade u ovoj godini, kaže za magazin   Diplomacy&Commerce Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije.

J. Joksimović: Nastavak saradnje Srbije i Hrvatske na zajedničkim projektima

13. februar 2018. | Zagreb

U sklopu posete delegacije Republike Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa hrvatskim kolegama o jačanju saradnje na sprovođenju programa prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije, kao i Interreg programa transnacionalne saradnje u Dunavskom i Jadransko-jonskom regionu koji se finansiraju iz IPA sredstava Evropske unije.

J. Joksimović i Sijarto: Mađarska iskren partner Srbije u procesu evropskih integracija

09. februar 2018. | Budimpešta

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je u Budimpešti sa šefom diplomatije i ministrom spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom o saradnji dve države u procesu pristupanja Srbije EU - posebno ekspertskoj podršci Mađarske, regionalnim temama, Dunavskoj strategiji i prekograničnoj saradnji.

J. Joksimović: Strategija EU – podstrek za Srbiju

08. februar 2018. | Beograd

U Strategiji o proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana Srbija je nesumnjivo prepoznata kao lider u tom procesu, rekla je za RTS ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimovićeva je gostujući u Dnevniku RTS-a poručila da je dolazak Johanesa Hana u Beograd dan nakon objavljivanja Strategije jasan signal da se računa na Srbiju. Ministar ističe da je reč o velikom podstreku za građane i o šansi za napredak zemlje.

J. Joksimović: 28 miliona evra bespovratno za integrisano upravljanje granicom

07. februar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da je potpisivanje dva sporazuma bespovratnih sredstava u sektoru budžetske podrške sa EU još jedna dobra vest za Srbiju, nakon juče usvojene Strategije EU za zemlje Zapadnog Balkana.

J. Joksimović: Najsnažnija politička poruka EK Srbiji

06. februar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je usvojena strategija EU za Zapadni Balkan jedna od najsnažnijih političkih poruka od strane Evropske komisije Srbiji otkada je započeo proces evropskih integracija.

Ona je navela da je strategija nastala kao razrada i vizija predsednika EK Žana Kloda Junkera, koji je svojevremeno odgovarajući na pitanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome kakva je vremenska perspektiva pristupanja naše zemlje, naveo okvirno 2025. godinu.

J. Joksimović: Strategija podigla očekivanja svih, to je dobro i motivišuće

06. februar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da je EU Strategijom za proširenje uputila snažnu političku poruku „evropskom Balkanu“, posebno Srbiji, koju je prepoznala kao lidera ovih procesa u regionu.

J. Joksimović: Za otvorena pitanja najbolje bilateralno rešenje

06. februar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas da je uvek bolje otvorena pitanja rešavati bilateralno, ali da je i dalje na raspolaganju međunarodna arbitraža, te izrazila uverenje da će poseta predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj dati pozitivne naznake da se otvorena pitanja pokušaju rešavati bilateralno.

J. Joksimović : Poglavlje 35 poslednje, sporazum pri kraju procesa

06. februar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je u pregovaračkom okviru za Srbiju jasno navedeno da će Poglavlje 35 u pregovorima sa EU, koje se tiče KiM, biti poslednje zatvoreno i da se pretpostavlja da će pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, koji nije novina, biti pri kraju tog procesa, pred samo pristupanje. 
 

Taeks ekspertska misija – Natura 2000, 5-9. februar, korisnik Ministarstvo zaštite životne sredine

05. februar 2018. |

Taeks ekspertska misija - Natura 2000, 5-9. februar, korisnik Ministarstvo zaštite životne sredine

 

Podstrek evropskoj perspektivi i važni koraci na evropskom putu

05. februar 2018. | Beograd

- Očekujem da će Strategija proširenja Evropske komisije biti u saglasju sa pozitivnom, rekla bih liderskom porukom predsednika EK Žan Klod Junkera i da će, kao takva, prepoznati Srbiju i Crnu Goru kao predvodnike u procesu evropskih integracija, i istovremeno dati priliku potencijalnim kandidatima, izjavila je za „Dnevnik“ ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, zamoljena da kaže kakvu poziciju Srbija očekuje u okvirima Strategije proširenja EK, koja bi trebalo da bude predstavljena 6. februara u Briselu.

youtube_logo

 

 

Četvorominutna animacija koja na popularan način predstavlja složen proces pregovora za članstvo u EU.

 

 

Pogledajte zanimljiv video o tome šta se u Srbiji finansira IPA sredstvima: