Pokrenuta javna rasprava o Izveštajuo strateškoj proceni na životnu sredinu (SPU) Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija 2014 – 2020.

30. septembar 2015. |

Na predlog Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije i Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija za period 2014 – 2020, pokrenuta je javna rasprava u vezi sa dopunama i izmenama dokumenta Izveštaj o strateškoj proceni na životnu sredinu (SPU) Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija 2014 – 2020.

Javna rasprava o ovom dokumentu vodiće se u periodu od 28. septembra do 28. oktobra 2015. Napominjemo da dokument nije preveden na srpski i da je dostupan samo na engleskom, kao zvaničnom jeziku Programa.

U procesu pripreme programa prekogranične saradnje EU za period 2014 – 2020, Evropska komisija je u septembru dostavila zvanične komentare na dokument Operativni program Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija za period 2014-2020. godine. U skladu sa komentarima, Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija za period 2014-2020. godine koji je urađen u martu 2015. godine,stavlja se na uvid javnosti da bi se kroz proces javne rasprave osigurala transparentnost procesa odlučivanja, a u skladu sa Zakonom o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu („Sl. glasnik RS“, br. 135/2004 i 88/2010).

Učesnici u javnoj raspravi su predstavnici relevantnih državnih organa i nevladinog sektora, stručna i druga zainteresovanalica.

Komentare o dokumentu možete poslati na sledeće e-adrese: kginic@mei.gov.rs i idavidovic@mei.gov.rs, zaključno sa 28.oktobrom 2015. godine.

Tačan datum i mesto održavanja javnih rasprava biće objavljeni naknadno.

Javna rasprava postavljena je i na portalu eUprave, na linku.

Dokumenta:

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija za period 2014-2020. godine (na engleskom jeziku).

Operativni program Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija za period 2014-2020. godine.

Netehnički pregled strateške procene uticaja na životnu sredinu.

J. Joksimović i Lo Kašo: Italija veruje u evropsku budućnost Srbije

14. februar 2019. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Italije Karlo Lo Kašo razgovarali su o evropskim integracijama Srbije, reformama koje se u procesu pristupanja sprovode, prilikama u regionu, situaciji u EU,  bilateralnim odnosima dve države i drugim aktuelnim temama.

J. Joksimović i Vlajkov: Bugarska i Srbija intenzivno razvijaju saradnju

13. februar 2019. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Bugarske Radko Vlajkov razgovarali su o bilateralnim odnosima dve države, planovima Srbije u procesu evropskih integracija, reformama, prilikama u regionu i drugim temema.

J. Joksimović: Održivi regionalni razvoj Srbije je žila kucavica evropskih integracija

13. februar 2019. | Beograd

Srbija će, kada postane članica EU, na raspolaganju imati višestruko veća sredstva iz strukturnih fondova EU od onih koje trenutno dobija, a za čije korišćenje se mora pripremiti pre ulaska u Uniju, poručila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodala da je cilj Srbije održiv ekonomski i društveni razvoj.

Proizvođači moraju da testiraju mleko dva puta mesečno u Nacionalnoj laboratoriji

13. februar 2019. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je projekat, započet 2010. godine finansiranjem iz pretpristupnih fondova EU, bio „pred kolapsom“ zbog „nenamenskog trošenja novca i neodgovornog ponašanja prethodnih vlada do 2012. godine.

J. Joksimović: Srbija u korak sa propisima EU o bezbednosti hrane

13. februar 2019. | Beograd

Dve trećine propisa Evropske unije (EU) odnosi se na poljoprivredu, bezbednost hrane i zaštitu javnog zdravlja, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodaje da Srbija intenzivno radi na poglavljima koji se tiču tih zahtevnih oblasti.

Odobreni projekti za finansiranje u okviru Drugog poziva Programa prekogranične saradnje sa Hrvatskom

13. februar 2019. | Vinkovci

Zajednički odbor za praćenje INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014-2020 (ZOP) sastao se 5. februara 2019. godine u Vinkovcima u Hrvatskoj da bi odabrao projekte koji će biti finansirani u okviru drugog poziva za prijavu predloga projekata.

J. Joksimović i Mondoloni: Produbljivanje saradnje u brojnim oblastima – izraz partnerstva

12. februar 2019. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolonijem. Razgovarali su o nastavku evropskih integracija Srbije, reformskom procesu, prilikama u regionu, intenziviranju bilateralnih odnosa i drugim pitanjima.

J. Joksimović i Skat: Srbija je važan činilac regionalne stabilnost

11. februar 2019. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom SAD Kajlom Skatom o aktivnostima koje se odnose na proces evropskih integracija Srbije, efektima i dinamici sprovođenja reformi, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima dve države i ostalim važnim temama.

EU donirala 2,1 milion evra preduzećima za nabavku nove opreme

08. februar 2019. | Beograd

Stotinu i šest (106) preduzetnika i preduzetnica, kao i mikro i malih preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije unaprediće svoju proizvodnju i otvoriti nova radna mesta uz podršku Evropske unije koja je preko razvojnog programa EU PRO opredelila 2.156.379 evra za nabavku nove opreme sa ciljem da se doprinese povećanju konkurentnosti lokalne privrede.

Info dan povodom otvaranja trećeg Poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru Dunav transnacionalnog programa

08. februar 2019. | Beograd

Treći javni poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Dunav transnacionalnog programa otvoren je za specifične ciljeve 2.2., 2.3., 2.4., 3.2. i 4.1. sa određenim ograničenjima. Predlozi projekata mogu se dostaviti u periodu od 28. januara 2019. do 08. marta 2019. (do 14:00 časova po srednjoevropskom vremenu).

Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije u saradnji sa Zajedničkim sekretarijatom Dunav transnacionalnog programa i uz podršku Privredne komore Srbije organizovaće Info dan u Beogradu povodom otvaranja trećeg Poziva za dostavljanje predloga projekata.

Otvoren rekonstruisani granični prelaz Bajmok

07. februar 2019. | Bajmok

Rekonstruisani granični prelaz Bajmok otvoren je danas, a reč je o jednom od osam prelaza između Srbije i Mađarske i u njegovu je obnovu, a po najvišim svetskim standardima, uloženo 2,1 miliona evra.

Otvoren konkurs za Program stažiranja državnih službenika u Francuskoj

07. februar 2019. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa Ambasadom Republike Francuske u Srbiji, a u okviru Sporazuma o strateškom partnerstvu između Srbije i Francuske, nastavlja realizaciju „Programa stažiranja u Francuskoj“, sa ciljem jačanja kapaciteta državne uprave za proces pregovaranja Srbije sa Evropskom unijom.

J. Joksimović: Sami smo prepoznali potrebu revizije Akcionog plana za Poglavlje 23 i realističnije postavljenih ciljeva

06. februar 2019. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je tokom 2018. godine postignut izuzetno vidljiv napredak u oblasti vladavine prava.

Joksimović je na predstavljanju prvog nacrta revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 rekla da će implementacijom usvojenog taj napredak biti još vidljiviji.

Održana panel diskusija „Izbori u EU i proces proširenja”

06. februar 2019. | Beograd

Panel diskusija „Izbori u EU i proces proširenja”, na kojoj su učestvovali v.d. pomoćnika ministra za evropske integracije Ksenija Milenković, šef briselske kancelarije Nemačkog instituta za međunarodne i bezbednosne poslove sa sedištem u Berlinu Dušan Reljić i generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić, održana je danas u prostorijama EU info centra u Beogradu.

J. Joksimović: Hoće li vešala predstaviti u Briselu kao svoju politiku?

04. februar 2019. | Beograd

Ministar za evropske integracije i internacionalni sekretar SNS Jadranka Joksimović prokomentarisala je za Tanjug situaciju sa subotnjeg protesta u Beogradu, na kome su nošena vešala, kao poruka političkim neistomišljenicima.

J. Joksimović i Šib: Za napredak najvažnije reforme i vladavina prava

01. februar 2019. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom o evropskim integracijama Srbije i nastavku međusobne saradnje u tom procesu, efektima reformi koje se tokom pristupnih pregovora sprovode, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima i drugim aktuelnim temama.

Odobrena lista projekata koji će biti finansirani u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija

01. februar 2019. | Temišvar

U četvrtak, 31. januara, u Temišvaru je održan šesti sastanak Zajedničkog odbora za praćenje Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija. Ovom prilikom, za finansiranje su odobrena 33 projekta ukupne vrednosti oko 20 miliona evra, u okviru Drugog poziva za prikupljanje predloga projekata.

Ekspertska misija – Kontrola opasnosti od velikih udesa koji uključuju opasne supstance, 28. januar - 1. februar. Korisnik – Ministarstvo zaštite životne sredine

28. januar 2019. | Beograd

Ekspertska misija - Kontrola opasnosti od velikih udesa koji uključuju opasne supstance, 28. januar - 1. februar.

Korisnik - Ministarstvo zaštite životne sredine

J. Joksimović: Članstvo u EU ne amnestira ni Hrvatsku od nerešenih bilateralnih pitanja

28. januar 2019. | Beograd

Zanimljivo mi je tumačenje koje smo čuli iz Hrvatske, i to od najvišeg zvaničnika te zemlje (predsednice Kolinde Grabar Kitarović), i nekadašnje hrvatske ministarke za EU, u pogledu obaveze rešavanja bilateralnih pitanja pre pristupanja Srbije EU i implikacija na poglavlja 23 i 24, izjavila je danas za Tanjug ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Održan seminar o indirektnom oporezivanju u oblasti akciza

24. januar 2019. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije organizovalo je 24. i 25. januara dvodnevni seminar „Podrška pripremi pregovaračke pozicije za Poglavlje 16 - indirektno oporezivanje u oblasti akciza“. Ova obuka organizovana je zajedno sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), u okviru komponente „Pregovori o pristupanju EU“ projekta „Podrška reformi javne uprave“.

youtube_logo

 

 

Četvorominutna animacija koja na popularan način predstavlja složen proces pregovora za članstvo u EU.

 

 

Pogledajte zanimljiv video o tome šta se u Srbiji finansira IPA sredstvima: