Pokrenuta javna rasprava o Izveštajuo strateškoj proceni na životnu sredinu (SPU) Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija 2014 – 2020.

30. septembar 2015. |

Na predlog Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije i Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija za period 2014 – 2020, pokrenuta je javna rasprava u vezi sa dopunama i izmenama dokumenta Izveštaj o strateškoj proceni na životnu sredinu (SPU) Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija 2014 – 2020.

Javna rasprava o ovom dokumentu vodiće se u periodu od 28. septembra do 28. oktobra 2015. Napominjemo da dokument nije preveden na srpski i da je dostupan samo na engleskom, kao zvaničnom jeziku Programa.

U procesu pripreme programa prekogranične saradnje EU za period 2014 – 2020, Evropska komisija je u septembru dostavila zvanične komentare na dokument Operativni program Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija za period 2014-2020. godine. U skladu sa komentarima, Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija za period 2014-2020. godine koji je urađen u martu 2015. godine,stavlja se na uvid javnosti da bi se kroz proces javne rasprave osigurala transparentnost procesa odlučivanja, a u skladu sa Zakonom o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu („Sl. glasnik RS“, br. 135/2004 i 88/2010).

Učesnici u javnoj raspravi su predstavnici relevantnih državnih organa i nevladinog sektora, stručna i druga zainteresovanalica.

Komentare o dokumentu možete poslati na sledeće e-adrese: kginic@mei.gov.rs i idavidovic@mei.gov.rs, zaključno sa 28.oktobrom 2015. godine.

Tačan datum i mesto održavanja javnih rasprava biće objavljeni naknadno.

Javna rasprava postavljena je i na portalu eUprave, na linku.

Dokumenta:

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija za period 2014-2020. godine (na engleskom jeziku).

Operativni program Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija za period 2014-2020. godine.

Netehnički pregled strateške procene uticaja na životnu sredinu.

TAEKS Ekspertska misija: Kontrola opasnosti od velikih nesreća koje uključuju opasne materije, 16-20. jul, u Beogradu. Korisnik: Ministarstvo zaštite životne sredine

16. jul 2018. | Beograd

TAEKS Ekspertska misija: Kontrola opasnosti od velikih nesreća koje uključuju opasne materije, 16-20. jul, u Beogradu. Korisnik: Ministarstvo zaštite životne sredine

Drugi poziv za prijavu predloga projekata u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014-2020 u brojevima

13. jul 2018. | Beograd

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da je Drugi poziv za prijavu predloga projekata u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014-2020 zvanično zatvoren u petak, 6. jula 2018. godine u 15.00 časova.

J. Joksimović: Imamo punu podršku Kipra na putu ka EU

12. jul 2018. | Nikozija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa ministrom inostranih poslova Kipra Nikosom Hristodulidesom i istakla da je Kipar prijateljska zemlja koja pokazuje izvanredno razumevanje za evropski put Srbije.

Joksimović je navela da Srbija i Kipar ne samo da nemaju otvorenih pitanja, već su i dve zemlje koje se međusobno podržavaju u najznačajnijim pitanjima, poput teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Strpljenje i reformski kurs vode nas u EU

11. jul 2018. | Beograd

Srbija je uveliko na svom evropskom putu a kada će stići do cilja, odnosno članstva u Evropskoj uniji, zavisi i od Brisela i od Beograda. Evropski zvaničnici neformalno pominju 2025. kao okvirnu godinu pridruživanja, što je, kaže naša sagovornica, indikator da se na Srbiju ozbiljno računa. Iako se nekima  ova godina čini daleko a proces pridruživanja spor i uslovljen, nastavlja se sa reformama koje obezbeđuju članstvo i što je možda najvažnije - kvalitetnije društvo u celini.

Lista vrednovanja i rangiranja predloga projekata podnetih na konkurs Ministarstva za finansiranje i sufinansiranje projekata organizacija civilnog društva od javnog interesa u oblasti informisanja o Evropskoj uniji i evropskoj integraciji Srbije

10. jul 2018. | Beograd

Konkursna komisija Ministarstva za evropske integracije za finansiranje i sufinansiranje projekata organizacija civilnog društva od javnog interesa u oblasti informisanja o Evropskoj uniji i evropskoj integraciji Srbije, u sastavu: Ivana Đurić, načelnik Odeljenja za komunikacije, Sektor za komunikacije, obuku i pripremu srpske verzije pravnih tekovina Evropske unije, Nataša Savić Janjić, rukovodilac Grupe za komunikacione poslove u procesu pristupanja Srbije EU i Milica Marković Tomić, rukovodilac Grupe za komunikaciju o EU fondovima, utvrdila je Listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata.

J. Joksimović i Kukan: Evropski parlament prepoznaje konstruktivnu i aktivnu ulogu Srbije

09. jul 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa predsednikom Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije Eduardom Kukanom o nastavku evropskih integracija Srbije, dinamici sprovođenja reformi, situaciji u regionu, migrantskoj krizi i drugim važnim temama.

Evropska unija nije bankomat, to je najbolje mesto za život i rad

08. jul 2018. | Beograd

Ulazak Srbije u Evropsku uniju 2025. godine je realan cilj, a reforme koje na tom putu sprovodimo treba da dovedu do toga da građani žive bolje i da budu zadovoljniji svojom državom, institucijama i kvalitetom života, ističe u intervjuu za Kurir ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. EU je, kaže ona, još uvek najbolje mesto za život i rad. Dodaje i da Srbiji iz Unije godišnje stiže 200 miliona evra bespovratne pomoći.

Prekogranična saradnja i EU fondovi u funkciji lokalnog razvoja

05. jul 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović obišla je danas radove na rekonstrukciji Gerontološkog centra u Subotici, koji se finansiraju sredstvima iz evropskih fondova Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014-2020.
Ministar Joksimović je naglasila da je ukupna vrednost ovog projekta za četiri pogranične opštine, Subotice i Apatina u Srbiji i Osijeka i Đakova u Hrvatskoj, 560.000 evra, a od tog iznosa najviše je povukao ovaj projekat u Subotici - 267.000 evra granta. Inače ukupan iznos Programa prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske od 2014. do 2020. je 34 miliona evra, i u toku su novi pozivi.

Obaveštenje o produženom roku za dostavljanje prijava u okviru Konkursa za angažovanje ocenjivača predloga projekata

04. jul 2018. | Beograd

Usled malog broja pristiglih prijava u okviru Konkursa za angažovanje ocenjivača predloga projekata objavljenog na sajtu Ministarstva za evropske integracije 1. juna 2018. godine, produžavamo rok za dostavljanje prijava za koje je konkurs bio otvoren u periodu od 1.  juna do 6. jula do 12:00 časova.
 

TAEKS Ekspertska misija: Novi propisi EU o pojednostavljenom praćenju i identifikovanju vina, 2-4. jul, u Beogradu. Korisnik: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

02. jul 2018. |

TAEKS Ekspertska misija: Novi propisi EU o pojednostavljenom praćenju i identifikovanju vina, 2-4. jul, u Beogradu. Korisnik: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

TAEKS Ekspertska misija: Finansijsko upravljanje IPARD u oblasti ruralnog razvoja, 2-6. jul, u Beogradu. Korisnik: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

02. jul 2018. | Beograd

TAEKS Ekspertska misija: Finansijsko upravljanje IPARD u oblasti ruralnog razvoja, 2-6. jul, u Beogradu. Korisnik: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Srbija želi da bude deo jake i uticajne EU

01. jul 2018. | Beograd

Otvaranje novih poglavlja uvek pokazuje da postoji kontinuiran napredak u pregovorima sa Evropskom unijom. Imajući u vidu sveukupnu atmosferu unutar EU, koja je vrlo napeta, a u nekim segmentima i polarizovana, kao i skepticizam pojedinih država članica prema proširenju, za nas je otvaranje poglavlja pozitivna poruka, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović u razgovoru za „Politiku“, pošto su u ponedeljak u Luksemburgu, na Osmoj međuvladinoj konferenciji, otvorena još dva poglavlja, 33 - finansijske i budžetske odredbe i 13 - ribarstvo. Srbija je, ipak, u martu dostavila pet spremljenih pregovaračkih pozicija, a ministar ukazuje da je „važno da budemo strpljivi i dosledni i nastavimo i intenziviramo reformske procese”.

Šešelju, pobedi a onda red zavedi

30. jun 2018. | Beograd

Srbija je početkom nedelje u Luksemburgu otvorila dva nova poglavlja u pregovorima sa EU. Našu državnu delegaciju je ovom prilikom predvodila ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je odgovarajući na pitanja bez cenzure poručila srpskim evroskepticima da najpre pobede na izborima, pa onda govore da evropski put nije za Srbiju. Ona proces priključivanja ne smatra zamajavanjem naroda, jer kako kaže, to je suviše naporan posao da bi bila mazohista.

J. Joksimović: Poljoprivredi do 2020, 175 miliona evra bespovratno iz EU

29. jun 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, u prisustvu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, potpisali su danas IPARD 2 - finansijski sporazum kojim je iz EU Srbiji obezbeđeno 175 miliona evra, bespovratno, za unapređenje srpske poljoprivrede.

Otvorena izložba „Primenjena nostalgija“ u Nišu

29. jun 2018. | Niš

Danas je u Oficirskom domu u Nišu svečano otvorena izložba fotografija „Primenjena nostalgija“. Izložbu su otvorili v.d. pomoćnika ministra za evropske integracije Tamara Delić, ambasador Republike Bugarske u Republici Srbiji Radko Vlajkov i autorka izložbe Dragana Udovičić. Izložba je realizovana u saradnji sa organizacijom civilnog društva Mladi ambasadori.

Otvoren seminar „Prava intelektualne svojine: Zakon o žigovima i dizajnu“

27. jun 2018. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije organizovalo je danas seminar „Prava intelektualne svojine: Zakon o žigovima i dizajnu“.
Osnovni cilj seminara je da učesnici usvoje novo znanje o tome kako se utvrđuje nadležnost u oblasti prava intelektualne svojine, odnosno prava na zaštitu žigova i dizajna iz iskustva druge države članice i koji su primeri dobre prakse. Na obuci su učestvovali predstavnici Ministarstva za evropske integracije, Zavoda za intelektualnu svojinu, Ministarstva pravde i tužilaštava.

J. Joksimović: Podrška Luksemburga za napredak Srbije

25. jun 2018. | Luksemburg

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas u Luksemburgu sa šefom diplomatije ove zemlje Žanom Aselbornom koji je tom prilikom dao podršku Srbiji za ubrzanje procesa pristupanja EU i naveo da je Srbija ključ stabilnosti u regionu, prenela je Joksimović.

J. Joksimović: Poglavlja 33 i 13 konkretna i važna poglavlja za Srbiju

25. jun 2018. | Luksemburg

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović najavila je da će Srbija danas u Luksemburgu otvoriti poglavlje 33 koje se tiče finansijskih i budžetskih odredbi i poglavlje 13 koje se odnosi na ribarstvo.

J. Joksimović: Sinergijom Beograda i Brisela do članstva u EU

25. jun 2018. | Luksemburg

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je večeras, nakon osme Međuvladine konferencije o pristupnom procesu Srbije, na kojoj su otvorena dva nova poglavlja, da je nesumnjivo da je Srbija posvećena boljoj budućnosti naših građana i članstvu u EU.

youtube_logo

 

 

Četvorominutna animacija koja na popularan način predstavlja složen proces pregovora za članstvo u EU.

 

 

Pogledajte zanimljiv video o tome šta se u Srbiji finansira IPA sredstvima: