Danas se obeležava Dan evropske saradnje

21. septembar 2015. |

U više od 40 zemalja širom Evrope 21. septembar proslavlja se kao Dan evropske saradnje, koji je ove godine posvećen obeležavanju 25 godina postojanja Programa evropske teritorijalne saradnje. Reč je o instrumentu Evropske unije koji povezuje ljude susednih država sa ciljem prevazilaženja zajedničkih prepreka u oblastima poput životne sredine, saobraćaja, zdravstvenih usluga, kulture, obrazovanja i mnogih drugih.

Povodom Dana evropske saradnje, Kancelarija za evropske integracije, pokrenula je u avgustu kampanju „Umetnost ulice bez granica“, u okviru koje je raspisala dva konkursa – za izradu grafita i za najbolju fotografiju ulične umetnosti. Pobednice ovih konkursa su Jana Danilović ( za najbolje idejno rešenje grafita) i Katarina Milošević (za najbolju fotografiju ulične umetnosti).

U novoj finansijskoj perspektivi 2014 – 2020. Srbija sprovodi šest programa prekogranične saradnje - sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom i dva transnacionalna programa - „Dunav“ i „Jadransko –jonski“. Ovi programi su kod nas finansirani kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) Evropske unije. IPA pruža finansijsku i tehničku pomoć reformama u zemljama kandidatima za članstvo u EU. Za period 2014-2020. iz IPA sredstava predviđen je budžet od 4,84 milijarde evra, za 12 programa prekogranične saradnje. Od 2004. godine do danas, u Srbiji je sredstvima EU, finasijski podržano preko 800 projekata, pri čemu se trenutno sprovodi osam Programa prekogranične i transnacionalne saradnje.

Prilog Kancelarije za evropske integracije o Danu evroske saradnje, možete da pogledate ovde.