Proglašen pobednik konkursa za izradu grafita povodom Dana evropske saradnje - "Umetnost ulice bez granice"

26. avgust 2015. |

Streetart umetnica Jana Danilović pobednica je javnog konkursa za izradu grafita povodom Dana evropske saradnje, u organizaciji Kancelarija za evropske integracije. Kampanju “Umetnost ulice bez granice“, u okviru koje je raspisan konkurs, Kancelarija je započela povodom Dana evropske saradnje i obeležavanja 25 godina postojanja Programa evropske teritorijalne saradnje. Idejno rešenje grafita, prema obrazloženju Komisije, na svedeni i umetnički prepoznatljiv način predstavlja odgovor na zadatu temu.

Konkursnu komisiju predvodio je Dobrosav Bob Živković, ilustrator, a članovi su bili predstavnici Kancelarije za evropske integracije, Opštine Negotin i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Obaveštavamo da iz tehničkih razloga grafit neće biti izrađen u Negotinu, kako je konkursom prvobitno predviđeno. Komisija se saglasila da zbog važnosti obeležavanja ovog datuma i kvaliteta predviđenog rada ne odustane od realizacije događaja, te da će pobednički grafit biti izrađen povodom Dana evropske saradnje, u drugom javnom prostoru. O novoj lokaciji na kojoj će biti predstavljen grafit, javnost će biti blagovremeno informisana.

Dan evropske saradnje obeležava dostignuća teritorijalne saradnje lokalnim dešavanjima koja se organizuju u više od 40 zemalja širom Evrope. Evropska teritorijalna saradnja je instrument Evropske unije koji povezuje ljude susednih država u cilju prevazilaženja zajedničkih prepreka koje jedna država sama ne bi mogla lako da reši. Udruživanjem znanja i sredstava, Evropska teritorijalna saradnja pomaže unapređenju životne sredine, saobraćaja, zdravstvenih usluga, kulture, obrazovanja i mnogih drugih značajnih oblasti života. Više informacija o Danu evropske saradnje možete da pronađete na linku www.ecday.eu.