Usvojen Intereg IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija za period 2014 - 2020

26. avgust 2015. |

Evropska komisija odobrila je Intereg IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija, za period 2014-2020, u ukupnoj vrednosti od preko 40 miliona evra, od čega više od 34 miliona evra dolazi iz IPA fondova i Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Program obuhvata teritoriju pet okruga u Srbiji: Severno-bački, Zapadno-bački, Južno-bački, Sremski i Mačvanski okrug, i četiri županije u Hrvatskoj: Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku.

Sredstva su namenjena obema državama kako bi zajednički radile na podizanju kvaliteta javnih socijalnih i zdravstvenih usluga, na povećanom korišćenju održivih resursa i prekograničnom praćenju ekoloških rizika. Takođe, raspodeljeni novac biće iskorišćen i na unapređenje kapaciteta i saradnje dveju država u okviru turističke delatnosti, kao i za poboljšanje regionalne konkurentnosti kroz jačanje veza između preduzeća i istraživačkih institucija.

Upravljačko telo programa je Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske, a Nacionalno telo programa je Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Sedište Zajedničkog sekretarijata programa je u Zagrebu, sa lokalnom kancelarijom u Sremskoj Mitrovici.

Opširnije o novousvojenom Intereg IPA Programu prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija za period 2014-2020 možete da pročitate na sajtu Evropske komisije.