Velika Britanija podržava evropske planove SCG

15. jun 2005. |

Beograd/London 15. jun 2005. godine - Potpredsednik Vlade Republike Srbije Miroljub Labus izjavio je sinoć, po završetku dvodnevne posete Londonu, da Velika Britanija podržava planove Srbije i Crne Gore o evropskim integracijama i članstvu u Evropskoj uniji.

Labus je na konferenciji za novinare u Ambasadi SCG u Londonu rekao da su vlasti u Beogradu spremne za pregovore o daljem procesu evropske integracije i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU, koji bi trebalo da počnu u oktobru.


Takvu poziciju Beograda neće promeniti ni moguće kašnjenje tih pregovora za najviše mesec dana, ocenio je potpredsednik Vlade.


On je juče, u političkom delu posete Londonu, razgovarao sa potpredsednikom Vlade Velike Britanije Džonom Preskotom i ministrom za evropska pitanja Daglasom Aleksanderom.


Tom prilikom, potvrđena je podrška Velike Britanije evropskim ambicijama SCG, navodi se u saopštenju iz kabineta ministra Aleksandera.


Zvanični London nada se da će razgovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju početi u drugom delu ove godine kada Britanija predsedava EU, navodi se u tekstu, uz napomenu da mnogo toga zavisi od pune saradnje Beograda sa Haškim tribunalom.


Takođe, u saopštenju je ukazano na to predstojeća godišnjica masakra u Srebrenici podseća na užase prošlosti, ali osvetljava i napredak koji su poslednjih godina ostvarile zemlje regiona i SCG.


Vreme je da sve zemlje regiona podvuku crtu ispod prošlosti i okrenu se budućnosti, istakao je Aleksander i dodao da je jedan od ključnih koraka u tome hapšenje haških optuženika, pre svega Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Ante Gotovine.


Labus je na konferenciji za štampu istakao da je Vlada u Beogradu apsolutno odlučna da ispuni sve obaveze prema Tribunalu, uz napomenu da to više nije političko, nego samo tehničko pitanje.


Govoreći o delu posete koji se odnosio na ekonomske odnose Srbije i Velike Britanije, Labus je naglasio da su britanske kompanije i banke zainteresovane za investicije u infrastrukturu, kao što su putevi i vodovodni sistemi, zatim u telekomunikacionu mrežu, energetski sistem i planirani naftovod od Rumunije preko Pančeva do Rijeke.


Srbiji je potrebno veće prisustvo britanskih kompanija, poručio je on