Nastavak programa pregoranične saradnje Rumunija - Srbija

14. avgust 2015. |

Deveti sastanak Zajedničkog nadzornog odbora IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Republika Srbija (ZNO 2007-2013) i prvi sastanak Zajedničkog nadzornog odbora Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Republika Srbija (ZNO 2014-2020), održani su 13. i 14. avgusta, u Boru. Članovi Zajedničkog nadzornog odbora su predstavnici regionalnog i centralnog nivoa vlasti, kao i predstavnici civilnog društva iz obe države učesnice.

Na ovim sastancima odobreni su dokumenti potrebni za primenu programa, uključujući i Vodič za kandidate za prvi poziv za podnošenje predloga projekta (i za strateške projekte).

Intereg IPA Program prekogranične saradnje Rumunija – Republika Srbija odobrila je Evropska komisija 6. avgusta 2015. godine, a prvi poziv za projekte biće objavljen 15. septembra i imaće budžet od 50 miliona evra, od kojih je 22 miliona namenjeno strateškim projektima. Rok za dostavljanje projekata biće 15. januar 2016, a za strateške projekte 15. mart naredne godine.

Vodič za kandidate za podnošenje projekata dostupan je na sajtu programa, a u narednom periodu će biti organizovane radionice namenjene povezivanju potencijalnih projektnih partnera sa obe strane granice.

Program nastavlja finansiranje prekogranične saradnje rumunsko - srpske granične oblasti kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II), uz podršku Evropske unije i vlada dveju država.

Potencijalni korisnici, kao i svi zainteresovani za rumunsko-srpsku prekograničnu saradnju u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija mogu dobiti više informacija na internet stranicama: www.brct-timisoara.ro i www.romania-serbia.net.