Odobren Program Rumunija – Srbija vredan 88,12 miliona evra

07. avgust 2015. |

Evropska komisija odobrila je juče Intereg IPA Program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, za period 2014-2020, u ukupnoj vrednosti od 88,12 miliona evra, od čega su 74,9 miliona iz IPA fondova. Sredstva su namenjena obema državama kako bi zajednički radile na promovisanju zapošljavanja i jačanju osnovnih usluga za inkluzivni rast, unapređenju zaštite životne sredine i upravljanja rizicima, povećanju mobilnosti, povećanju atraktivnosti turističkih destinacija i razvoju održivog turizma.
Program obuhvata teritoriju tri županije u Rumuniji: Timiš, Karaš-severin i Mehedinci, kao i šest okruga u Srbiji: Severnobanatski, Južnobanatski, Srednjebanatski, Podunavski, Braničevski i Borski upravni okrug.

Prvi sastanak Zajedničkog nadzornog odbora /ZNO/ koji čine predstavnici centralnih i lokalnih administracija Rumunije i Srbije, kao i predstavnici civilnog društva, koji deluju u prekograničnom području zakazan je za sredinu avgusta 2015. godine. Tom prilikom biće usvojena neophodna dokumenta za sprovođenje Programa, kao što su: paket za prijavljivanje predloga projekata, pravilnik rada ZNO, opis sistema upravljanja i kontrole, komunikaciona strategija i strategija sprovođenja tehničke pomoći.
Korisnici ovog Programa su pravna, neprofitna lica, osnovana na prekograničnoj teritoriji između Rumunije i Srbije (lokalne / regionalne / nacionalne institucije ili njihove podružnice; nacionalne i regionalne agencije; uprave zaštićenih oblasti; kulturne institucije; nevladine organizacije; obrazovne institucije i biblioteke; udruženja svih navedenih institucija itd).

Upravljačko telo Programa je Ministarstvo regionalnog razvoja i javne administracije Rumunije, a Nadzorno telo Programa je Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Sedište Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa nalazi se u Temišvaru, sa lokalnom kancelarijom u Vršcu.

Instrument za pretpristupnu pomoć pruža finansijsku i tehničku pomoć reformama u zemljama kandidatima za članstvo u EU. Za period 2014 – 2020 iz sredstva IPA predviđen je budžet od 4.84 milijarde evra za 12 programa prekogranične saradnje između regiona, teritorija, društvenih i ekonomskih partnera.