Kancelarija raspisala dva konkursa u okviru kampanje "Umetnost ulice bez granice"

10. avgust 2015. |

Kancelarija za evropske integracije, povodom obeležavanja 21. septembra, Dana evropske saradnje, raspisala je dva konkursa – za izradu grafita u Negotinu i za najbolju fotografiju ulične umetnosti, u okviru kampanje „Umetnost ulice bez granica“

Grafit, koji bi trebalo da prikaže saradnju Srbije sa susednim državama u oblasti kulture i umetnosti, biće izrađen na zgradi Doma kulture Stevan Mokranjac i svečano predstavljen u 12. septembra, u okviru manifestacije Mokranjčevi dani. Zainteresovani umetnici treba da pošalju skicu grafita, dokaz o iskustvu u izradi grafita, kao i svoju finansijsku ponudu do četvrtka 20. avgusta.

Foto konkurs, ima za temu fotografisanje ulične umetnosti (grafita, murala, uličnih plesača i muzičara, cirkuskih umetnika, pantomimičara, fakiri, itd) u različitim gradovima Srbije ili neke od susednih zemalja koje su obuhvaćene programima Prekogranične saradnje (Mađarska, Rumunija, Bugarska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska). Rok za slanje fotografija je 6. septembar, a nagrada foto-aparat Sony Cyber-shot DSC-HX60B.

Detaljne informacije u vezi sa foto konkursom možete pronaći ovde, a u vezi sa konkursom za izradu grafita ovde.

Dan evropske saradnje za 2015.posvećen je obeležavanju 25 godina postojanja Programa evropske teritorijalne saradnje. Programi prekogranične saradnje su instrument Evropske unije za pružanje podrške saradnji institucija u pograničnim oblastima susednih država. Ovi programi se sprovode u okviru druge komponente instrumenta IPA - finansijskog instrumenta Unije za podršku pristupanju za period 2007-2013.

Od 2004. godine do danas, u Srbiji je finansijski podržano oko 200 projekata.

Trenutno se u Republici Srbiji sprovodi osam programa - sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Jadranski program i program “Jugoistočna Evropa”.