EU usvojila program saradnje između Srbije i Bugarske vredan 34 miliona evra

30. jul 2015. |

EU je danas usvojila „Intereg IPA program prekogranične saradnje između Srbije i Bugarske“ vredan 34 miliona evra. Sredstva su namenjena obema državama kako bi zajednički poboljšale efikasnost u upravljanju prirodnim resursima, zatim za prekogranično umrežavanje, unapređenje turizma, za očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđa, kao i za ulaganje u razvoj mladih i obrazovanje. Ovaj program je takođe namenjen zaštiti životne sredine i promovisanju prilagođavanja na klimatske promene.

„Ovaj program će pomoći Bugarskoj i Srbiji da razviju svoje pogranične regije u pravcu zaštite životne sredine i održivosti. Očuvanje prirodnih oblasti širom granica i korišćenje njihovih potencijala za ekonomski razvoj važan je korak u pravom smeru”, izjavila je komesarka za regionalnu politiku Korina Kretu.

U program prekogranične saradnje uključeno je šest pograničnih regija iz Bugarske (Vidin, Montana, Vraca, Sofija, Pernik, Ćustendil)i sedam iz Srbije (Borski, Zaječarski, Pirotski, Nišavski, Toplički, Jablanički, Pčinjski), a njegova ukupna vrednost je više od 34 miliona evra, od čega je skoro 29 miliona evra uzeto iz IPA fonda.

Na prvom sastanku Zajedničkog nadzornog odbora „Intereg IPA programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija” koji je održan 30. jula u Sofiji,usvojena je dokumentacije neophodna za apliciranje za projekat. Korisnici ovog Programa su pravna, neprofitna lica, osnovana na prekograničnoj teritoriji između Bugarske i Srbije (lokalni / regionalni / nacionalni organi ili njihove podružnice; nacionalne i regionalne agencije; uprave zaštićenih oblasti; lokalna / regionalna šumska gazdinstva; kulturne institucije; domovi kulture; nevladine organizacija; obrazovne institucije – univerziteti, škole, koledži I biblioteke; evro-regioni, udruženja gorenavedenih itd).

Zajednički nadzorni odbor čine predstavnici centralnih i lokalnih administracija Bugarske i Srbije, kao i predstavnici nevladinog sektora, koji deluju u prekograničnom području.

Upravljačko telo programa je Ministarstvo za regionalni razvoj i javne radove Republike Bugarske.

Instrument za pretpristupnu pomoć pruža finansijsku i tehničku pomoć reformama u zemljama kandidatima za članstvo u EU. Za period 2014 – 2020 iz sredstva IPA predviđen je budžet od 4.84 milijarde evra za 12 programa prekogranične saradnje između regiona, teritorija, društvenih i ekonomskih partnera.