Lalović razgovarao sa novinarima u "Palasu"

10. jun 2005. |

BEOGRAD, 10. juna 2005. - Ministar za rad, zapošljavanje I socijalnu politiku Srbije Slobodan Lalović izjavio je da bi hitno trebalo izmeniti poslovnik o radu Skupštine kako bi se sprečila opstrukcija i besmisleno odugovlačenje usvajanja zakona, prenosi agencija Beta.

Sadašnjim tempom rada parlamenta niz zakona neće biti usvojen ni do 2050. godine, ocenio je on je, na skupu predstavnika Vlade i novinara u organizaciji Kancelarija za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji i nemačke fondacije `Konrad Adenauer`.

Lalović je rekao da je jedan od zakona koji je pripremilo njegovo Ministarstvo, a koji bi trebalo usvojiti ove godine - zakon o štrajku.

Tim zakonom predviđeno je smanjenje broja delatnosti koje imaju poseban režim u vođenja štrajka, odnosno, gde je otežano vođenje štrajka, sa sadašnjih desetak na tri do četiri.

Prema njegovim rečima, trenutno se radi na određivanju i ko i kako će utvrđivati minimum procesa rada, kao i postupak otpuštanja radnika u vreme štrajka.

Govoreći o zapošljavanju Lalović je naveo kako očekuje da se rebalansom budžeta izdvoje dodatna sredstva za davanje povoljnijih kredita, od 5.000 do 20.000 evra, poslodavcima koji će se obavezati da zaposle pet i više ljudi, a u sklopu mera aktivnog zapošljavanja.

On je ocenio da je davanje novca proverenim poslodavcima, koji su se dokazali u poslu, bolje od izdvajanja od 70.000 do 140.000 dinara nezaposlenima za samozapošljavanje, što, kako je kazao, neće dati nikakav efekat u smanjenju stope nezaposlenosti.

Lalović je istakao da je to `promašena ideja`, kojom može samo da se `umiri savest`.

Kako je kazao Lalović, da bi mere aktivnog zapošljavanja bile još bolje ukoliko bi uspeo da ubedi ostale članove vlade da sve poslodavce koji budu zapošljavali nove radnike, oslobode plaćanja doprinosa na jednu do dve godine.